glavniBanner

 

 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

borci kosovo donald
bilbord
mica popovic
internet
skupstina6 jankovic
neolitsko nalaziste

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Šta slave bilbordi za Dan Republike Srpske

 

izvor : rse  foto: rfe 

23.12.2016.

 

bilbordU Republici Srpskoj u punom jeku traju pripreme za obilježavanje 9. januara, dana kada je 1992. godine osnovana Srpska republika BiH i pored toga što je Ustavni sud osporio taj praznik zbog diskriminacije nesrpskih stanovnika tog entiteta.

Dodatnu kontroverzu izazivaju i bilbordi koji su se ovih dana pojavili u Banjaluci sa dvostrukim značenjem, a kao odgovor vlasti tog entiteta na zabranu 9. januara.

Plakati su postavljeni na nekoliko vidnih lokacija u Banjaluci. Na njima je istaknut slogan 'PRAVOnaSLAVLJE' , a ispod je napisano 25 godina Republike Srpske.

No ono što zapravo bode oči jeste značenje pomenutog slogana jer je napisan kao jedna riječ, s tim što su velikim slovima istaknuti 'PRAVO' i 'SLAVLJE', dok je 'na' napisano malim slovima. Slogan se zbog toga može dvostruko protumačiti, i kao 'pravo na slavlje' – obilježavanje 9. januara i kao vjerska odrednica 'pravoslavlje' ističe profesor javnog mijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević.

Svako onaj ko to iščitava, iščitava kao riječ 'pravoslavlje' čime se jasno daje do znanja čiji je to, u suštini, praznik, iako se zvanično tvrdi nešto drugo. Mislim da to ne doprinosi niti smirivanju situacije oko Dana RS, a ne doprinosti ni daljnoj stabilnosti u BiH“, ističe Mirosavljević.

Republika Srpska je odgovorila tako da je jednu malu grupu ljudi, koji nisu pravoslavci, marginalizovala i pokazala gdje im je mjesto: Srđan Puhalo

Psiholog Srđan Puhalo smatra da slogan sa jedne strane govori ponovo o Srbima kao žrtvama kojima se brani da slave 9. januar te o inatu na takvo branjenje. No mnogo je gore što se njime šalju poruke da Dan Republike Srpske slave samo pravoslavci:

I mislim da su to stvari koje su u startu veoma sporne, jer niko nije, čini mi se, branio Republici Srpskoj da proslavlja svoj dan. Bio je upitan 9. januar i način na koji se on proslavlja. Sa druge strane, Republika Srpska je odgovorila tako da je jednu malu grupu ljudi, koji nisu pravoslavci, marginalizovala i pokazala gdje im je mjesto.“

Ustavni sud BiH je jasno krajem 2015. godine označio neustavnim obilježavanje 9. januara kao diskriminatorsko prema nesrbima u Republici Srpskoj, jer se taj dan praznuje i kao vjerski praznik, krsna slava entiteta, Sveti Stefan.

Kao odgovor je uslijedio referendum 25. septembra 2016. godine, takođe proglašen neustavnim, na kome se preko 99 procenata izašlih u Republici Srpskoj izjasnilo da je za obilježavanje 9. januara kao dana tog entiteta.

Entitetski parlament je usvojio i Zakon o Danu RS kojim se 9. januar definiše kao sekularni praznik. No, očito i bilbord na neki način pokazuje da se nastoji očuvati i vjersko, kaže profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić.

To je bolje da se umjesto mene pita Mladena Ivanića, koji javno govori kao dio kolektivnog šefa (Predsjedništvo BiH) o tome, kako ono što su norme ustavnih i državnih institucija, fino, kako on kaže, zaobići. Prema tome, kako 9. januaru, koji je srpska slava, sada dati drugi filing, a sadržaj mu ostaviti istim? To je dio suludog bosanskohercegovačkog ideološkog kolorita, koji može proizvesti samo dalje posljedice koje sada proizvodi, da mladi obrazovani ljudi koji žele živjeti, a ne čekati budućnost, pakiraju kofere i odu. I da ovu zemlju i trku oko nje, je li srpska, bošnjačka ili hrvatska, prepuste starima i iznemoglima, pa eto im neka se nagađaju oko nje“, poručuje Kukić.

Zatražili smo i od Službe za odnose sa javnošću Vlade RS informacije o postavljenim bilbordima i njihovom značenju, no do sada nismo dobili nikakav odgovor.

Iako je usvojen program obilježavanja još nema potpuno informacija o tome kako će izgledati proslava 9. januara, osim izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji je nakon referenduma najavio pompezno slavlje.

Vidjećemo kako će proteći samo obilježavanje Dana RS, čemu se ove godine pridaje izuzetan značaj, tako da se najavljuje i učešće dijela Oružanih snaga BiH iz RS koji bi trebali svoj doprinos da daju na posebno organizovanoj paradi za taj dan.

Milorad Dodik slavi rezultat referenduma na kome se preko 99 procenata izašlih u Republici Srpskoj izjasnilo da je za obilježavanje 9. januara kao dana tog entiteta

S obzirom da još uvijek ne postoji odobrenje Ministarstva odbrane BiH za učešće dijela svojih oružanih snaga na toj paradi, ostaje neizvjesno kako će se vlasti ponijeti prema svemu tome i kako će se to opet iskoristiti u propagandne svrhe kada je riječ o Danu RS“, ističe Mladen Mirosavljević

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ističe da Bošnjaci i Hrvati obilježavanje 9. januara doživljavaju isključivo kao dizanje nacionalnih tenzija.

To više nije do Dana RS, to je više do inata, do prkosa nekakvog i onoga što Milorad Dodik želi, a to je da zaista ovu situaciju u potpunosti radikalizira jer on samo tako može da funkcioniše. Građanima ne može da ponudi ništa normalno, samo konfliktne situacije u kojima se on najbolje snalazi a iz tih konfliktinih situacija, građani nemaju nikakve koristi.

Jasno je da nema saglasnosti da 9. januar bude dan entiteta i da bude praznik svih građana, jasno je da je i Ustavni sud BiH rekao da 9. januar ne može biti Dan RS. Ako pogledate onaj bilbord sa natpisom 'PRAVOnaSLAVLJE' i kad izbrišete dva slova, onda vam ostane prava suština a to je 'pravoslavlje'.

To je ono što se nama nudi na ovom prostoru. Nama je potpuno jasno da sve dok se obilježava 9. januar i sve dok postoje oni koji su spremni da njeguju tekovine 9. januara, ostaje da živi ideja o etnički čistom prostoru, samo za Srbe“, naveo je Salkić

Kulturna događanja 9. januara biće održana u svim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, a slavlje je predviđeno i u Brčko Distriktu iako je ono zasebna teritorijalna jedinica u BiH u kome je bilo zabranjeno i glasanje na referendumu o Danu Republike Srpske.

slobodnaevropa.org

 

San o Srbiji preko Drine

Nikšićani traže od RS četiri miliona evra

Kako je Dodik zavolio Srebrenicu

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis