glavniBanner

 

 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

borci kosovo donald
bilbord
mica popovic
internet
skupstina6 jankovic
neolitsko nalaziste

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

S.Janković se kandidovao za predsednika Srbije

 

izvor : agencije  foto: tanjug 

26.12.2016.

 

jankovicBEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković najavio je danas svoju kandidaturu za predsednika Srbije, kada izbori budu raspisani.

On je rekao da će biti kandidat građana.

"Za predsednika ću se kandidovati kada se raspišu izbori, ali nikako pre toga. Zaštitnik građana je neophodan Srbiji. Imaćemo i predsednika Republike i predsednika Vlade i ministre i gradonacelnike i poslanike i sve druge koji će se kandidovati", rekao je Janković za portal Magločistač.

On je istakao da je još nužnije da imamo i zaštitnika građana.

"Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah", naveo je Janković za subotički portal.

Janković ističe da će biti kandidat građana.

"Predsednik izražava državno odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto", nagalasio je on.

Vučić: Čestitam Jankoviću, već je pobedio, ali zloupotrebom

Čestitam Saši Jankoviću kandidaturu, već je pobedio, ja sam to predvideo pre tri godine, jedino što je on time zouupotrebio svoju sadašnju funkciju, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, komentarišući najavu ombdusmana da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je konstatovao da je sad jasno ko je rušio institucije, o čemu,,primetio je, on upozorava već tri godine, a za zbog čega su mu prebacivali lažne optužbe.

"Vidi se ko je rušio insitucije, nemam komentar, čestitam, to smo sve znali još pre dve godine, čestitam na kandidaturi, vidim da su svi požurili, ubrzali... Radite to i dalje, postanite predsednici, mislim da je ponekad dobro da pokažete kako su razorene institucije i to od onih koji je trebalo da ih sačuvaju. Mislim da to građani i narod vide, ostavićemo ljudima da sami odluče", rekao je Vučić.

Kako kaže, dobro je što je više kandidata , ali nije dobro što su neki postali to "s drugih funkcija", što je, kako je ocenio, zloupotreba tih institucija.

"Želim im mnogo uspeha, i čestitam na pobedi unapred", poručio je Vučić i dodao "pokušaćemo da im se suprotstavimo".

Podsetio je da kandidaturu za predsednika Republike može da podnese svaki punoletni građanin koji ima poslovnu sposobnost i sakupi 50.000 potpisa, a da je na narodu da kaže šta misli i kako misli.

Premijer je dodao da nije tajna šta misli o radu zaštitnika građana i dodao da će pokušati da pobedi dvojicu "dosovskih" kandidata, "najmoćnijih u ovom trenutku".

"Mi ćemo pokušati da im se suprotstavimo. Da li ćemo uspeti, to ćemo da vidimo, ali o tom potom", rekao je Vučić.

Kako je rekao SNS će kandidata izabrati za 2-3 meseca."Nama se ne žuri. Dajemo im mogućnost da vode svoju kampanju koliko god hoće. Ionako službene automobile zloupotrebljavaju u kampanji, apsolutno sve. Ničim drugim se ne bave, osim sopstvenom promocijom i kampanjom".

Nikolić: Janković treba da se kandiduje, a šta će kad izgubi?

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima a da je na njemu da i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra predsednik Srbije Tomislav NIkolić.

"Šta će posle da radi kad izgubi predsedničke izbore. Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika", rekao je Nikolić danas odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.

Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.

Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupstina, to je do njegovog shvatanja morala u politici", rekao je Nikolić.

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade".

"Makar da je bio u politici, u totalnoj opozicji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila", rekao je Nikolić.

On je dodao da za razgovor sa Obamom, Putinom, Si Đinpingom, treba mnogo više od papira, "morate da ostavite utisak na njega, od tog utiska zavisi kako će da se ponaša prema Srbiji".

"To je ono što čovek ima ili nema", rekao je Nikolić.

Stefanović: Janković ne zastupa interese svih građana

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas, povodom najave Zaštitnika građana Saše Jankovića da će se kandidovati na predsedničkim izborima, da to nije ništa novo i istakao da je sada i potpuno jasno da on zastupa interese svih građana Srbije.

"On je već u kampanji i od tog trenutka mislim da on već dugo ne obavlja funkciju Zaštitnika građana i bavi se isključivo politikom. Nakon formalnog najaviljivanja kandidature potpuno je jasno da imate političku agendu i cilj i da ne zastupate sve građane, već one koji se slažu sa nekom vašom političkom idejom i političkim ciljem", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je rekao da ne vidi kako Janković može da bude efikasan Zaštitnik građana ako se bavi politikom.

"Ali to je stvar morala Saše Jankovića i njegove percepcije kako on želi da se bavi tim poslom", rekao je Stefanović.

Kada je reč o SNS, Stefanović je rekao da se ta stranka još ne bavi političkom kampanjom i podsetio da je premijer izjavio da ima još mnogo toga da se uradi.

"Radi se na mnogo frontova, hoćemo da ljudi u Srbiji žive kvalitetnije i bolje", poručio je Stefanović ističući da "od velikih i praznih priča nema, vajde već samo od rada".

Upitan da li smatra da Janković treba da podnese ostavku, Stefanović je rekao da on o tome ne odlučuje, već da smatra da Janković ne obavlja dobro svoj posao.

"Mislim da neko ko se bavi politikom svakog dana i drži političke govore i tribine nije dobar Zaštitnik građana", rekao je Stefanović.

On je dodao da svako ima pravo da se bavi političkom kampanjom, ali da ne može koristiti funkciju koja po Ustavu ne sme da se bavi politikom.

"Možete, ali to onda nije moralno i više govori o Jankoviću", rekao je Stefanović.

Mihajlovićeva: A sad i ostavka Jankovića

Priznanje Saše Jankovića da će se kandidovati za predsednika još jedan je dokaz da je koristio svoju funkciju za predsedničku kampanju, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović i dodala da od njega očekuje ostavku na mesto zaštitnika građana.

"Saša Janković konačno je priznao ono što moje kolege i ja govorimo već nekoliko meseci - da će biti kandidat za predsednika Srbije. Njegovo priznanje je još jedan dokaz toga da je sve vreme koristio vrlo odgovornu funkciju zaštitnika građana za predsedničku kampanju, što nije mi moralno ni korektno", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se nada da će posle te odluke, Saša Janković, kako kaže, kao "kandidat građana", sada konačno i podneti ostavku na mesto zaštitnika građana - upravo zbog građana Srbije na koje se poziva.

"To bi bilo pošteno i odgovorno prema svim građanima Srbije", istakla je Zorana Mihajlović.

Vulin o Jankoviću: Sad nek podnese ostavku

Zaštitnik građana Saša Janković tu važnu instituciju koristio je samo u političke svrhe i isticanjem kandidature za predsednika Republike vreme je da zvanično podnese ostavku, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Gospodin Janković je ovim pokazao da sve što smo govorili o njemu je istina, a sve ono što je on govorio o nama je laž i sve što je radio svih ovih godina, sve kritike koje je upućivao i prema vladi i predsedniku vlade Vučiću, obično, i ministru Stefanoviću i meni, radio je to kao naš politički protivnik, a ne kao zaštitnik građana”, rekao je Vulin za Tanjug.

Naglasio je da je Janković “važnu, dragocenu instituciju (ombudsmana) koristio i obrukao, samo tako što ju je koristio u političke svrhe”, te da je “sada vreme i da zvanično podnese ostavku”.

Da zvanično podnese ostavku i da se ponaša onako kao što mi znamo da se ponaša već dve godine- kao političar, čovek koji pokušava da ostvari svoju političku karijeru, a nikako da štiti građane ove žemlje”, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Janković “očigledno nijednu preporuku nije doneo kao zaštitnik građana”, već samo kao politički protivnik.

Nijednu ideju nije sproveo, nijednog građanina nije zaštitio, osim ako nije mislio da će mu to doneti još poneki glas. Sve ono što ja o zaštitniku građana evo govorim već dve godine, pokazalo se kao istina. Gospodin Janković nije nikakav zaštitnik građana, on je zaštitnik samo sebe, svojih prava, svojih političkih potreba”, rekao je ministar.

PS traži hitnu ostavku Jankovića

Pokret socijalista (PS) zatražio je hitnu ostavku zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je danas najavio predsedničku kandidaturu, kako kako bi on u nastavku svoje kampanje trošio budžet partija DOS-a, a ne građana Srbije.

"Izjava Saše Jankovića da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima samo je potvrda onoga na šta je Pokret socijalista ukazivao sve ovo vreme. Sve što smo rekli o Saši Jankoviću bila je potpuna istina, a sve što je on govorio bila je laž", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje PS, Jankovićevo neprestano prisustvo u medijima, organizovanje političkih skupova pod okriljem institucije Zaštitnika građana, njegovi komentari o dnevnopolitičkim dešavanjima, blaćenje svoje države u inostranstvu, njegovi očigledni kompleksi u odnosu na premijera, bili su jasni pokazatelji kakve su njegove stvarne ambicije.

"Sada je potpuno jasno zašto je plata Jankoviću tri puta veća od premijerske i zašto mu je budžet države mali i smešan. Pored svoje bahatosti, danas je pokazao i neviđeno licemerje zato što će svoju političku kampanju nastaviti da vrši sa funkcije Zaštitnika građana", ističe se u saopštenju.

Milićević: Janković treba da podnese ostavku

Bilo bi korektno da Saša Janković, posle najave predsedničke kandidature, podnese ostavku na mesto Zaštitnika građana i da nastavi da vodi svoju političku kampanju, smatra šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević.

On je istakao da Janković ne može da se predstavlja kao nezavisna državna institucija kada je najavio kandidaturu za predsednika Srbije.

Danas je, kaže, potpuno jasno ono o čemu se već pričalo, a to je da građanin Janković kako je, dodaje, sebe nazvao u "sramnom" pismu koje je uputio premijeru Aleksandru Vučiću, ima političke namere i političke ciljeve koje pokušava da ostvari kroz kampanju koju vodi kao Zaštitinik građana.

"Kada dođe vreme za izbore i ako prikupi neophodan broj potpisa za kandidaturu neka vidi koliko vredi", rekao je danas Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

Milićević je rekao da je Jankovićevo legitimno pravo to što ima političke ciljeve i političke namere i da mu to niko ne osporava.

Kako je rekao, za kandidaturu mora da ispuni određene uslove, među kojima je i prikupljanje 10.000 potpisa podrške, što će "kada je reč o građaninu Jankoviću" biti veoma teško.

"Sporno je, nije u skladu sa zakonom, nije korektno ni prema Skupštini Srbije, ni prema građanima da nastavi da vodi političku kampanju, da nastavi da prikuplja potpise, a da se sa druge strane predstavlja kao nezavisna državna institucija sa veoma visokom platom, kao Zaštitnik građana", kaže Milićević.

Upitao je i čije građane danas štiti Saša Janković najavom kandidature.

"Da li štiti interese građana ili štiti svoje političke interese, svoje političke namere i svoje političke ciljeve? Nemamo ništa protiv, neka to čini i radi kao građanin, ali nije ni u skladu sa zakonom, nije korektno da to čini kao nezavisna državna institucija", zaključio je Milićević.

Živković: Podrška Jankoviću

Lider Nove stranke Zoran Živković pružio je danas punu podršku kandidaturi Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Ja lično i Nova stranka smo još pre više od mesec dana rekli da će, kada se kandiduje, Saša Janković imati našu podršku. Mi stojimo uz njega, daćemo mu logističku podršku”, rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

Kako je naveo, u skladu je sa politikom Nove da predsednik države treba da bude nestranačka ličnost.

Verovatno će Janković biti jedini takav kandidat", dodao je Živković.

Zaštitnik građana Saša Janković najavio je danas svoju kandidaturu za predsednika Srbije, kada izbori budu raspisani, te naveo da će biti kandidat građana.

Tepić (LSV): Stranački organi će se izjasniti o kandidatu

Stranački organi LSV će se izjasniti o kandidaturi Saše Jankovića za predsednika Srbije, izjavila je danas poslanica te stranke Marinika Tepić, navodeći da je lično ohrabrena time što je Janković obznanio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017. godine.

"Verujem da je to jedan dosta dobar put, ali ćemo još videti u kom pravcu će moja stranka ići. Drago mi je što se odlučio da već sada objavi kandidaturu", rekla je Tepić novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da ju je lično ohrabrilo to što je Janković obznanio da će se kandidovati za predsednika Srbije, onog trenutka kada izbori budu raspisani.

Zaštitnik građana najavio je danas svoju kandidaturu za predsednika Srbije, kada izbori budu raspisani, navodeći da će biti kandidat građana.

 

 

NATO: Srbija je izvoznik stabilnosti, žalimo za nevinim žrtvama

Svetska banka: ne prekidati reforme

Šta sve Balkan može da nauči od saradnje nordijskih zemalja

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis