glavniBanner

 

 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

borci kosovo donald
bilbord
mica popovic
internet
skupstina6 jankovic
neolitsko nalaziste

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Sa članovima Odbora o položaju Srba u regionu

 

izvor : agencije  foto:

22.12.2016.

 

skupstina6

Tema razgovora bili su zadaci u rešavanju položaja srpskog naroda u državama regiona, po pitanju očuvanja identiteta i kulture srpskog naroda.

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu istakao je da se Odbor zalaže za prava Srba i oćuvanje identiteta i kulture srpskog naroda u zemljama iz okruženja i u zemljama dijaspore, kao i da ulaže velike napore da animara nadležne institucije i javnost po pitanju izazova sa kojima se susreću.

Takođe, upoznao je prisutne sa inicijativom koju je Odbor uputio Ministarstvu spoljnih poslova za imenovanje počasnih konzula u pojedinim pograničnim gradovima, koji bi se bavili pitanjima Srba u regionu.

Kostić je dodao i da je u okviru budžeta Republike Srbije za 2017, u delu koji se odnosi na Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, izdvijeno oko 40 miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu, i naglasio da iako mali, postoje određeni pomaci po aktuelnom pitanjima.

Predstavnci delegacije Konferencije „Srbi u regionu“g govorili su o zaključcima donetim na Konferenciji, naglašavajući potrebu da se zaštiti i očuva identitet srpskog naroda u regionu, i da se briga o njima institucionalizuje i zakonom uredi.

Naveli su i potrebu da se ćirilično pismo i srpski jezik zaštiti zakonskim rešenjima, i da se u saradnji sa najznačajnijim kulturnim i obrazovnim institucijama izradi jedinstveni srpski bukvar, koji bi se obavezno koristio u obrazovnim sistemima Republike Srbije,Republike Srpske, Crne Gore, ali i u regionu i dijaspori, gde se srpski jezik izučava fakultativno.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi za formiranjem uprave ili kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, kao samostalne nadležne institucije.

Sagovornici su se, između ostalog, dogovorili i o održavanju godišnjeg sastanka u organizaciji Narodne skupštine, na kojem će Srbi iz regiona govoriti o izazovima sa kojima se susreću, realizaciji preuzetih obaveza i postignutih rezultata, a koji će biti realizovani na proleće naredne godine.

Članovi delegacije istakli su važnost podrške najviših organa vlasti Srbije Srbima koji žive u regionu i dijaspori i zaštiti i očuvanju nacionalnog identiteta.
Sastanku su prisustvoali dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, Ognjen Krstić, predsednik saveza Srba u Rumuniji, Momčilo Krajišnik, predsednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske i Ljubomir Aleksov, predstavnik Samouprave Srba u Mađarskoj.

Od članova Odbora sastanku su prisustvovali predsednik Odbora Ivan Kostić, potpredsednik Miodrag Linta i Miladin Ševarlić.

 

Namet na Šengen

Ulaznica za Šengen koštaće pet evra

Dačić u Kanadi o ekonomskoj saradnji i vizama

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis