glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
un8 hrana
konzulati most5 it sektor3 dete-komp sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

izvor: agencije     foto:                                                                                      11.08.2017  

vlada makedonije

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika, kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca, preneli su skopski mediji.

 

I dok predstavnici vlasti usvajanje ovog zakona tumače usklađivanjem sa evropskim standardima, opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tome se protivi i tvrdi da je reč o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije.

Činjenica je, međutim, da je uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog jezika deo koalicionog sporazuma premijera Zorana Zaeva sa albanskim partijama.

Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je i deo takozvane Tiranske platforme koja je sačinjena u Tirani uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je ranije najavljeno, premijer Zaev će predstaviti zakon javnosti, a pre nego što bude stavljen na dnevni red Sobranja o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija.

Svađa u Sobranju između Džaferija i poslanika opozicije

U nastavku današnje, šeste sednice Sobranja, na čijem dnevnom redu je smena Državnog tužioca Marka Zvrlevskog, ponovo je došlo do svađe između poslanika opozicione VMRO-DPMNE i predsednika parlamenta Talata Džaferija.

Džaferi je zapretio opozicionim poslanicima da im neće dati reč sve dok govore u horu, a onda ga je poslanik VMRO upitao: "Ko si ti"?

Predsednik parlamenta je odgovorio: "Ja sam Talat Džaferi, predsednik Skupštine i dužan sam da dam objašnjenje za svaku proceduralnu primedbu".

 

 

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button