glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
un8 protest pristina
konzulati most5 it sektor3 dete-komp sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Poljoprivrednici u Hrvatskoj nisu zadovoljni ukidanjem taksi/Država anketira privrednike o mogućoj šteti zbog odluke Hrvatske

izvor:  agencije                   foto:                                                                                   12.08.2017

hrana

Poljoprivrednici u Hrvatskoj nisu zadovoljni ukidanjem taksi

Kriza na granicama je završena, ali se zakomplikovalo unutar njih. Deo hrvatskih poljoprivrednika ne miri se sa ukidanjem taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju. Ljute se na premijera s kojim traže hitan sastanak. Kažu, povlačenjem pravilnika borba s konkurencijom iz uvoza - nije poštena!

U voćnjacima će za otprilike mesec dana sazreti tone jabuka. Da bi stigle na tržište, o voćnjaku je potrebno brinuti cele godine, a gotovo jedino što kupca u prodavnici zanima - je cena.

Cenu proizvodnje u Hrvatskoj podižu i strogi, evropski kriterijumi tretiranja o kojima se vodi stroga evodencija.

"Čime smo prskali, kad smo prskali i to imamo list koju moramo čuvati pet godina unazad", kaže jedan od proizvođača voća.

Deo voćarskih i povrtarskih zajednica u poljoprivrednoj komori požalio se da borba domaćih proizvođača i uvoznika na hrvatskom tržištu nije poštena.

Na primer, kontrola košta 2.500 kuna, dakle to mora platiti proizvođač u Hrvatskoj, kažu poljoprivrednici i dodaju: "Dakle, mi tražimo konkurentnost. Dakle, ovde mi plaćamo visoke iznose, a roba koja ulazi - taj trošak nema".

Svi zajedno zato snažno podržavaju Tolušićev pravilnik koji je predviđao strože i skuplje kontrole voća i povrća pri uvozu jer vizuelne kontrole, kažu - nisu dovoljne.  "Ja sada pitam, zašto mi uvažamo nered? Za nas je svaka roba koja dolazi nepregledana, hemijski opasna za ishranu ljudi", kažu o voćarskoj zajednici.

Svi stoje iza ministra poljoprivrede, a krivcem za povlačenje pravilnika smatraju njegovog šefa.

"Sada kada se konačno nešto počelo dešavati u korist proizvođača dogodi se sada da premijer jednostavno odluči da to nije baš dobro. Tražimo hitan sastanak s hrvatskim predsednikom Plenkovićem i Marićem po pitanju PDV-a", odlučni su hrvatski poljoprivrednici.

Tolušićevu odgovornost ove zajednice ne vide, zato ga žestoko proziva zelena lista.

Sporni pravilnik je popravljen, objavljen u Narodnim novinama i na snagu stupa već u subotu, iako se dogovorom ministara u regionu - već primenjuje. Problem na granicama Vlada Hrvatske je rešila, ali unutar njih problemi počinju pa će Vlada sastanke s poljoprivrednicima dogovarati krajem avgusta.

Država anketira privrednike o mogućoj šteti zbog odluke Hrvatske

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je 11. avgusta da država trenutno anketira oko 160 izvoznika voća i povrća kako bi se utvrdilo da li je bilo štete zbog odluke Hrvatske da 22 puta poveća naknadu za fitosanitarnu kontrolu uvoza voća i povrća. Ljajić je rekao i da će naknadu za eventualnu štetu izvoznici moći da traže pred hrvatskim sudovima jer Srbija nije članica Svetske trgoviske organizacije koja ima efikasniji mehanizam za rešavanje sporova nego EU.

"Ukoliko su privrednici pretrpeli štetu, ona će moći da se nadoknadi tako što bi sami izvoznici pokrenuli spor pred hrvatskim sudovima, budući da država takav postupak ne može da vodi", kazao je on za televiziju N1.

Ljajić je ocenio i da je jučerašnja odluka Hrvatske da naknadu za fitosanitarnu kontrolu uvoza voća i povrća sa 270 evra vrati na 12 evra jedini mogući pozitivan i realan ishod, te da bi dalje odlaganje prouzrokovalo još veće štete.

On je ponovio da ukoliko Hrvatska od danas počne da primenjuje tu odluku, a ne vidi razlog da do bilo kakvih odlaganja dođe, sa srpske strane više neće biti nikakavih pojačanih kontrola van onih uobičajenih u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom.

Kada je nastao spor sa Hrvatskom, Crna Gora i Makedonija su odmah počele da se pozivaju na zaštitu Svetske trgovinske organizacije, što Srbija nije mogla budući da nije članica, iako je pre 12 godina odlučila da aplicira za članstvo.

Ljajić je istakao da je velika šteta što Srbija još nije u STO, jer je mehanizam rešavanja sporova u toj organizaciji, efikasniji i brži čak nego u EU.

"Dva su razloga što Srbija nije članica STO. Prvi razlog je to što Srbija i dalje ima izričitu zabranu prometa GMO proizvoda", rekao je on.

Srbija, prema stavu STO, može svojim zakonima da ograniči proizvodnju, ali ne i promet GMO proizvoda, objasnio je ministar, i dodao da se promet praktično može zabraniti podzakonskim aktima.

"Ljudi nemaju razlog da se plaše. De jure ne bi bio zabranjen, de fakto bi bio zabranjen. Hoćemo da uvedemo zemlju u STO, a ne da omogućimo nešto što je do sada bilo zabranjeno. Faktičko stanje se ne bi promenilo", rekao je on.

Drugi razlog što Srbija nije članica STO, jesu, kako je naveo Ljajić, bilateralni pregovori sa članicama te organizacije i otvorenja pitanja su ostala sa još četiri zemlje.

"SAD su rekle da će odustati od zahteva oko mesa, ako rešimo GMO. Brazil - sa kojim imamo problem oko kvota za živinsko mesto - traži 500 tona, a mi smo im dali 50 tona. Oni izvoze na Kosovo koje ne priznaju, već gledaju kao deo Srbije, i tamo izvoze već 500 tona, pa se ništa ne bi promenilo. Ukrajina je ozbiljan problem i to će ići teže, EU je stala na našu stranu. I Rusija se pojavila sad sa svojim zahtevima vezano za čelik i automobile", kazao je on.

Kako je dodao, Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali kada postane članica EU onda taj sporazum ne važi i Rusija želi da se zaštiti za taj period.

 

 

Zagreb izgubio trgovinski „rat” sa regionom

Hrvatska vratila takse/Vlada Srbije pozdravila odluku

EK razmatra mehanizme SSP za slučaj da se ne reši spor sa Hrvatskom/Čekajući rešenje za hrvatske takse/Plenković naložio ministru da reši problem sa susedima

Hrvatske carinske mjere ujedinjuju regiju/Analitičari: Bojkot robe donosi samo jeftine političke poene

Uz obljetnicu operacije: Kaznena prijava za deset civilnih žrtava 'Oluje'

Sberbanka podnela krivičnu prijavu protiv Todorića

Poskupele takse za uvoz u Hrvatsku - 270 umesto 12 evra

Evropski sud: Legitimno vraćanje azilanata u Hrvatsku

Picula pozdravio inicijativu rešavanja granice Srbije i Hrvatske

Granica na Dunavu između Habzburga i Badintera

Forum u Dubrovniku - ohrabrenje za potencijalne članice EU

Paprene hrvatske putarine, "Indeks" nudi alternativne pravce

Predstavljena četiri nova glavna cilja strategije

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button