glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
un8 protest pristina
ikea most5 it sektor3 dete-komp sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Jača diplomatska mreža i po Aziji

izvor: evn    foto: vn                                                                                                                   12.08.2017

 

konzulati Na dnevnom red Vlade Srbije uskoro bi moglo da se nađe pitanje reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koja bi obuhvatila zatvaranje više od 10 ambasada i konzulata, ali i otvaranje novih "filijala" koji postaju značajni centri u međunarodnoj areni.

Prema našim informacijama, u Ministarstvu spoljnih poslova napravljena je radna grupa koja već duže analizira ekonomsku i političku opravdanost naših DKP. Kako saznajemo, među najvažnijim kriterijumima biće veličina naše dijaspore u tim zemljama i privredni potencijali novih tržišta.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio nam je da će se u narednom periodu razmatrati reforma DKP mreže:

- Cilj je da se pojača prisustvo Srbije u nekim važnim regionima, poput Azije i Afrike, gde jača građevinska industrija, što je naša šansa, ali i da se redukuju troškovi kroz smanjenje broja naših ambasada u drugim regionima.

Najverovatnije će biti zadržan broj ambasada (Srbija ih trenutno ima 69) i konzulata (23), ali bi značajno mogao da bude promenjen spisak destinacija.

Tako bi u okviru reforme mogle da budu otvorene ambasade u Gani i u Palestini, kao i konzulat u Los Anđelesu, jer u tom delu SAD poslednjih decenija raste broj naših državljana. S druge strane, nije isključeno da budu zatvoreni neki od konzulata u regionu, kojih trenutno ima pet. Ključ u bravu mogao bi da bude stavljen u ispostave u Mostaru, Herceg Novom i Rijeci. Biće razmotreno i da li Srbija treba da zadrži čak pet konzulata u Nemačkoj.

"Katanac" bi mogao da bude stavljen i na naša predstavništva u Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu zbog nebezbedne situacije. Jedan od predloga je i da se u skandinavskim zemljama "instalira" jedna ambasada, koja bi pokrivala Dansku, Švedsku i Norvešku, a moguće i Finsku. Biće odrađena i revizija našeg diplomatskog prisustva u Latinskoj Americi.

PRIBIĆEVIĆ ZBOG SINA "SKRATIO" MANDAT

Sprema  se i kadrovsko osveženje u DKP, jer mnogim ambasadorima ističe mandat. To je, kažu u MSP, bio razlog za opoziv Ognjena Pribićevića iz Londona, kojem u oktobru ističe mandat. On je, saznajemo, tražio da se vrati ranije kako bi njegov sin na vreme pošao u peti razred u Beogradu. Do kraja avgusta novi ambasadori preuzeće funkcije u Belgiji (Marina Jovićević) i Italiji (Goran Aleksić). Aleksandra Đurović postavljena je za novog šefa misije pri SE u Strazburu.

novosti.rs

 

 

Srbi iz regiona: Na jesen nacionalna deklaracija

Češka preduzeća traže lakše zapošljavanje radnika iz Srbije

U Beogradu otvorena nova ambasada BiH

Predstavljena studija o investicionim potencijalima srpske dijaspore

U Nemačkoj živi deset miliona stranaca/Kurc: Migrante vraćati u njihove zemlje/Cold play - Alians, pesma za pomoć migrantima

Tužilaštvo istražuje nestanak slika iz legata Matice dijaspore

Dani Srbije u srcu Pariza

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button