glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
takse protest pristina
ikea most5 lepenski vir1 nisvil33 sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mladi u Srbiji razočarani i nepoverljivi

izvor: euractiv   foto:                                                                                          11.08.2017

 dete-komp

 

Mladi u Srbiji su razočarani, prate politička dešavanja, brine ih nezaposlenost i zbog toga žele da odu iz zemlje, čulo se na predstavljanju Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je sačinila Krovna organizacija mladih. Istraživanje je pokazalo i da je svaki deseti mladi čovek član stanke, kao i da gotovo polovina ispitanih ima izrazito negtivan stav prema političkim partijama.

Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula 2017, pokazalo je da oko 40% mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 32% njih je ocenilo da demokratija nije najbolji oblik vladavine.

"Podatak da svaki treća mlada osoba u Srbiji ne vidi demokratiju kao najbolji oblik demokratije je posebno zabrinjavajući", kazao je 11. avgusta predsednik Krovne organizacije mladih Boban Stojanović.

Upitnik s 282 pitanja popunilo je 396 ispitanika, a među njima 42% podržava ulazak Srbije u EU, 28% ima negativnu reakciju kada se pomene Unija, dok 25% smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi zemlja postala članica EU.

Oko 60% mladih živi u porodičnom stanu, u svom stanu boravi njih oko 10%, u iznajmljenom stanu živi 21% a u učeničkom ili studentskom domu 5,5%. Oko 70% mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi.

Više od 60% mladih nema svojih prihoda, dok 17% zarađuje do 30.000 dinara. Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje oko 12% mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5%. Platu veću od 80.000 dinara prima nepunih četiri dsto.

Na pitanje da li su član političke partije, 81% mladih je odgovorilo da nisu, 11% da jesu, a 3% njih planira da se učlani u stranku. Više od polovine mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, a 45% ima izrazito negativan odnos prema strankama.

U Srbiji mladi slabo veruju institucijama i političarima - institucija s najvećim poverenjem od nepuna tri procenta je vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 76% mladih odgovorilo je negativno.

Mladi nisu zadovoljni njihovim učešćem u odlučivanju, a kao primer je navedeno to da u aktuelnom sazivu parlamenta od 250 poslanika, samo troje njih ima manje od 30 godina.

Samo tri lokalne samouprave u Srbiji - Plandište, Bački Petrovac i Palilula - imaju na čelu osobe mlađe od 30 godina.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kao prioritet u radu ministarstava izdvaja borbu protiv nezaposlenosti, koja prema poslednjim podacima iznosi 28,5% i veća je nego u ostalim kategorijama stanovništva.

"Mladi su ranjiva grupa i potrebna im je posebna podrška", kazala je Klašnja, ali je ujedno i pozvala mlade na aktivizam.

 

 

Pedeset godina od otkrića Lepenskog Vira

RS: Voz zvani život kasni neograničeno

„Nemanjići“ – U potrazi za izgubljenim mirisom

Od snimanja block-bustera u Hrvatskoj – 200 milijuna eura

Žrtvovanje Tašlihana vrhunac uništavanja Sarajeva

Novi Teslin muzej na mestu stare centrale

Kinezi otkrivaju „Šargansku osmicu“

Srbija vekovima razapeta između istoka i zapada

Turista puno – šansa velika – ponuda nedovoljna

Prvi korak za odlazak Tita iz Zagreba

SPC i HBK bez saglasnosti o Stepincu

Tesline najveće izume krije arhiv u Beogradu

Zasedanje UNESKA: Srbija propustila još jedan "upis"

Srbi odmah iza Amerikanaca po ličnom naoružanju

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button