glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 rs2 dsk
vojska rs cg-srb hirurzi sff zvezda_5 PARTIZAN777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija podeljena čeka referendum    

izvor: agencije  foto:                                                                              11.08.2018  

izbori 6

Osim za i protiv, odgovor građana na dogovor Skoplja i Atine je i bojkot. Pod sloganom "Makedonija bojkotuje" kampanju je počelo 28 partija, organizacija i inicijativa.

"Referendumsko pitanje je prevara. Pitanje su napravili sami bez dogovora s opozicijom. Ima više pitanja. Pitaju da li prihvatate dogovor Makedonije i Grčke, nema takvog dogovora, dogovor je između Helenske republike i druge strane. Mi smo bezimeni", smatra analitičar Risto Nikovski.

Građani su, prema prvim ispitivanjima, voljni sa izađu i glasaju. Ali, susreću se sa kontradikcijom u najavi: iako je referendum konsultativan – tj. neophodno je da izađe 50+1 odsto građana, što je manje nego kod obavezujućeg – odluka građana, kako je vlast najavila, će ih obavezati.

"U slučaju da ishod referenduma bude pozitivan na strani vlasti, ne verujem da će opozicione stranke pa ni VMRO praviti otpor, jer bi se suprotstavile demokratiji, stavu većine", ukazuje Mitko Arnaudov, urednik spoljne rubrike Srpske ekonomije.

Bez obzira na ishod, Makedonija će morati da menja i ustav.

"Sada vladajuća većina ima obezbeđena 72 glasa. Da su se dogovorili oko pitanja, mogla se očekivati i podrška VMRO, oni su hteli da se EU i NATO ne pominju u pitanju, teško je sada očekivati podršku partija sa ovakvim pitanjima. I VMRO treba da odluči da li će u kampanju protiv ili bojkot", navodi analitičar Aleksandar Kržalovski.

"Ako građani ne donesu odluku, nastavljaju institucije. Ne prejudiciram kako će parlament da glasa, mogu svih 120 da glasaju za ili protiv ili da budu podeljeni", napominje premijer Zoran Zaev.

Dogovor ne prihvata ni predsednik zemlje. Makedonci podeljeni, a većina Albanaca ga podržava.

"Ne prihvatam grčki dogovor koji je na štetu nacionalnog identiteta. Neće me pokolebati različiti pritisci, ostajem dosledan svom principijelnom stavu. Istovremeno, pozivam da se ne zloupotrebljavaju naši strateški ciljevi - EU i NATO ne smeju da budu alibi za dogovor", poručuje makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Negativan ishod referenduma – bilo da izlaznost bude mala ili odgovor negativan – Makedoniju vodi u proces prevremenih parlamentarnih izbora. Izbori za predsednika su u martu sledeće godine. U drugom slučaju, postaje Republika Severna Makedonija.

 

 

Više građana Makedonije za sporazum sa Grčkom nego protiv

Podele u Makedoniji: I bivši generalni sekretar NATO lobira za „istorijski izbor“

Referendum u Makedoniji 30. septembra

Trošanovski: Referendum može uspjeti uprkos ucjenama opozicije

Zaev: Nema dogovora, biće referenduma

EU će rasporediti graničare u Makedoniji da zaustave migrante

Kako će izgledati referendumsko pitanje u Makedoniji?

Han: Makedonija piše istoriju, nema vremena za gubljenje/Zaev: Rusija treba da shvati da Makedonija nema alternativu/Rusija negira da je umešana u proteste u Makedoniji

NATO uputio Makedoniji poziv za pregovore o članstvu

Zaev: Želimo da jednom i zauvek završimo sa problemima

Makedonija na putu u NATO: Tusk hvali/Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju u junu 2019. godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button