glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 rs2 dsk
vojska rs cg-srb knjige sff zvezda_5 PARTIZAN777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

izvor: evn  foto: vn                                                                        10.08.2018

hirurzi 

Profesor Amdžad Parvajz, jedan od vodećih stručnjaka za kolorektalnu hirurgiju u Velikoj Britaniji, u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", tokom dvodnevne posete koju je završio u petak, uradio je četiri laparoskopske operacije tumora debelog creva koje je u amfiteatru ove ustanove putem direktnog prenosa pratilo oko 60 hirurga iz cele Srbije.

Čuveni kolorektalni hirurg u Srbiju je došao na poziv našeg ministarstva zdravlja, koje je početkom ove godine pokrenulo program pod nazivom LAPSERB, u sklopu kojeg je profesor Parvajz gostovao u KBC "Bežanijska kosa" 9. i 10. avgusta.

- Edukacija hirurga u našoj ustanovi, kao i u bolnicama širom Srbije u okviru projekta Ministarstva zdravlja, od izuzetnog je značaja za naše pacijente, jer nove hirurške tehnologije omogućavaju znatno kraći boravak pacijenata u bolnici, ubrzan oporavak i znatno bolje preživljavanje - kaže asistent dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Profesor Parvajz, koji je i predsednik Evropske akademije za robotsku hirurgiju, a posebno se interesuje za kolorektalni karcinom i na tu temu je objavio brojne naučne radove, kaže da je veoma zadovoljan zainteresovanošću srpskih hirurga za edukaciju i usavršavanje.

- Vaše ministarstvo zdravlja, i posebno ministar Lončar, imaju viziju značaja permanentnog usavršavanja hirurga - kaže profesor Parvajz.

On je u četvrtak i petak držao i nekoliko predavanja. Za naše lekare dolazak profesora iz Londona i saradnja sa našim stručnjacima su od izuzetne važnosti za razvoj ove vrste hirurgije u Srbiji. Ovakvi sastanci imaju za cilj da se ova hirurška metoda standardizuje i da pacijenti mogu biti operisani na podjednako kvalitetan način u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji u kojima se ova vrsta hirurgije radi.

U KBC "Bežanijska kosa" ovom tehnikom do sada je uspešno operisano 100 pacijenata.

- U svetu ima mnogo kvalitetnih laparoskopskih hirurga, ali profesora Parvajza, pored izuzetne hirurške veštine, odlikuje i nesebična spremnost da svoje znanje prenese drugima - kaže dr Blagoje Đukanović, hirurg u KBC "Bežanijska kosa" i jedan od koorganizatora ovog skupa. - Zahvaljujući ovakvim programima za samo nekoliko godina je moguće postići da se u jednoj zemlji veliki broj hirurga osposobi za ovu veštinu.

PIONIRI U NOVIM TEHNOLOGIJAMA

Otkako je pre tri decenije uvedena u praksu, najpre za operacije žučne kese, laparoskopska tehnika se u svetu sve šire primenjuje u abdominalnoj hirurgiji.

- Prva operacija iz laparoskopske hirurgije u bivšoj Jugoslaviji je urađena upravo u bolnici KBC "Bežanijska kosa" 20. maja 1992. godine pod rukovodstvom primarijusa dr Mirka Grubora. U duhu stalnog praćenja i uvođenja novih tehnologija, a uz ogromnu podršku Ministarstva zdravlja Srbije i ministra Zlatibora Lončara, KBC "Bežanijska kosa" nastavlja tradiciju primene najsavremenijih metoda lečenja naših pacijenata - kaže dr Blagoje Đukanović.

novosti.rs

 

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button