glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina333 dodik88 dsk
vojska rs cg-srb knjige sff zvezda_5 PARTIZAN777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Ideja o podeli ponovo bi otvorila pitanje granica na Balkanu"/EU za održivo, realno rešenje za Kosovo/Dačić: Otvorili ste Pandorinu kutiju, a sada ste licemeri  

izvor: agencije  foto:                                                                               09.08.2018.

eu4

"Ideja o podeli ponovo bi otvorila pitanje granica na Balkanu"

Bivši švedski premijer i diplomata koji je bio zadužen za Balkan, Karl Bilt smatra da sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu i istakao da se "zato ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila".

"Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmenom teritorija", naveo Bilt u tekstu za Vašington post, dodajući da ta ideja nije nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.

"Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje severno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama deluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora", navodi Bilt.

Bilt, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podelama u regionu, to je "recept za geopolitičku nestabilnost", pošto je Balkan "ionako suviše balkanizovan".

Prema njegovim rečima, podela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan deo stanovništva.

Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primedbe.

Švedski diplomata, međutim, ocenjuje da je takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti i da Vašington i Brisel moraju da osveste pred tim rizicima.

"Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unapredile evropske i atlantske integracije obe zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske delove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN", naveo je Bilt.

"Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno ranih devedesetih prošlog veka i ostalo je takvo i sada", zaključuje Bilt.

Švedski diplomata poznat je po tome što je obavljao više više funkcija u mirovnom procesu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Bilt je tokom 1995. služio na mestu specijalnog izaslanika za EU za prostor bivše Jugoslavije, a potom je bio kopredsedavajući Mirovne konferencije u Dejtonu. Obavljao je i funkciju visokog predstavnika za BiH od decembra 1995. do juna 1997. Od 1999. do 2001. nalazio se na mestu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Balkan.

Bilt je funkciju premijera Švedske obavljao od 1991. do 1994. godine, dok je šef diplomtije bio od 2006. do 2014.

 EU za održivo, realno rešenje za Kosovo

Portparol Evropske komisije Karlos Martin istakao je da EU želi da Priština i Beograd postignu dogovor o trajnom rešenju za Kosovo, koje treba da bude moguće, održivo, realistično i u skladu sa međunarodnim pravom.

"Trajno rešenje znači moguća, održiva i realistična solucija u skladu sa međunarodnim pravom, a strane u dijalogu treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", poručio je Karlos Martin.

Martin je tako danas odgovorio na molbu da prokomentariše predlog o razgraničenju.

On je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, u okviru dijaloga pod posredovanjem visoke predstavnice Federike Mogerini 24. juna imali intenzivnu i produktivnu diskusiju o okvirima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, te se saglasili da intenziviraju rad narednih nedelja.

Dalje je preneo da su se Vučić i Tači sastali 18. jula kako bi razmotrili ostvareni napredak i dogovorili da se početkom septembra ponovo sastanu.

Martin je naglasio da dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da pomogne u pronalaženju rešenja za saradnju dve strane, kao i da im pomogne u napretku na putu ka EU i unapređenju života građana.

Dačić: Otvorili ste Pandorinu kutiju, a sada ste licemeri

dacic-zaharova

Ivica Dačić je naglasio da je ono što je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o razgraničenju, samo želja da se dođe do kompromisa.

"Oni su našu granicu srušili i sada se setili da 'nema promena granica'. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni", naglasio je Dačić na konferenciji za štampu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom, koja je rekla da je stav Rusije prema Kosovu zasnovan na međunarodnom pravu.

Ukazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica.

"O kojoj granici pričate, o granici Kosova i Srbije, a ko je verifikovao tu granicu? Oni koji su pomogli da Kosovo postane nezavisno sada govore o tome da nema promene granica", kritikovao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da su se sada svi setili kako nema promene granica po etničkom principu, ironično upitavši da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionalno Kosovo.

"Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi – poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije", poručio je Dačić.

"Albanci sa Kosova najveći problem za kompromis"

Kada je reč o onome što je predlagao ranije i predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da je on oduvek govorio o razgraničenju, to jest potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova.

"To je moje lično mišljenje. Ne mogu da komentarišem šta predsednik pod tim podrazumeva i koje su opcije aktuelne. Nemojmo da govorimo kao da je to pitanje na stolu i sve rešeno. To je odraz želje da se dođe do kompromisa", naglasio je Dačić. Rekao je da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je principijelna namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu.

"To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za dolazak do kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju", naglasio je ministar spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da će Beograd nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet, a da je ono što je rekao predsednik pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja.

Podsetio je da je predsednik sam rekao da su male šanse da se dođe do dogovora.

Što se odnosa sa Rusijom tiče, kaže da Beograd želi da gradi iskrene i partnerske odnose, te da u tom smislu redovno upoznaje prijatelje u Moskvi sa svojim stavovima. Podsetio je da je stav Moskve da podrži sve što je u srpskom interesu, te dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu.

Dačić je podvukao da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine, ali i SAD.

"Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav. To ćemo imati u vidu kada njima bude trebalo nešto", naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao da je prosto neverovatno da su Britanci nazvali predsednika Vučića i od njega zatražili da Srbija podrži njihovog predstavnika u međunarodnoj sudskoj ustanovi, iako ih ne zanimaju naši stavovi i skidaju raspravu o Kosovu i Metohiji sa agende Saveta bezbednosti UN.

Podsetio je da nema zemlje koja se više zalaže za srpske interese od Rusije i dodao da ne veruje da može da dođe do bilo kakvog rešenja ako o tome nisu upoznati naši strateški partneri u Moskvi.

"Nikad nećemo ugroziti odnose sa Moskvom"

Šef diplomatije ističe da Srbija, bez obzira šta neko mislio da može da traži od nje, nikada neće ugroziti i narušiti bratske i prjateljske odnose sa Moskvom.

Ponovio je da je Srbija čvrsto opredeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju partnerstva, dodajući da postoji istorijska, tradicionalna bliskost dva naroda i dve zemlje, koje su oduvek imale samo prijateljske odnose.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost Rusiji za podršku koju pruža Srbiji kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Prema njegovim rečima, kada god je potrebna Srbiji podrška i pomoć na međunarodnoj sceni, prvi kojma možemo da se obratimo su visoki predstavnici Ruske Federacije.

"Predsednik Aleksandar Vučić je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ja sa mojim kolegom Sergejom Lavrovim, i mi ih stalno informišemo o svim pitanjima i problemima koje imamo. O dijalogu koji se vodi sa Prištinom, o našim stavovima, čvrstom pozicijom kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, daljoj aktivnošću na sprečavanju prijema Kosova u međunarodne organizacije, što smatramo zaobilaznim putem da Kosova uđe u sistem UN", rekao je Dačić. Najavio je da će Srbija nastaviti aktivnosti na povlačenju priznanja od strane nekih država.

Istakao je da je veoma važno da postoji zajednička komunikacija sa Moskvom gde možemo jedni drugima da prenosimo infromacije i međusobno konsultujemo, pomažemo jedni drugima.

"U tom smislu je važan kontinuitet susreta na najvišem nivou. Očekujemo do kraja godine posetu Putina, kao i pre toga sednicu Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, na čijem čelu sam ispred Srbije ja, a sa ruske strane je došlo do promene, te predsedava sada zamenik predsednika Vlade Borisov. Očekujemo nekoliko nedelja pre dolaska Putina da se održi sednica Komiteta", objasnio je Dačić.

Podseća da je ova godina je u znaku jubileja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

Lično se zahvalio Zaharovoj za spremnosti da uvek odgovori na naše upite i pozive, te izađe u susret i pomogne u rešavanju problematičnih pitanja.

Ukazao je da je ova poseta dogovarana više puta, i da se realizuje u okviru konsultacija naša dva ministarstva, ali i dogovora koje je postignut tokom prošle posete, u cilju daljih približavanja dve zemlje i naroda.

Izrazio je veliu zahvalnost Zaharovoj na izrazito prijateljskom odnosu koji prikazuje prema našoj zemlji narodu, kao i podršci koju pruža Srbiji na svojoj funkciji.

 

 

Vučić: Ja sam za razgraničenje sa Albancima

Savez za Srbiju: Borba protiv kriminala, protivljenje članstvu Prištine u UN

Brnabić: Moj deda je bio Hrvat, pa sam predsednik Vlade Srbije

NVO na Kosovu i Srbiji protiv podele ili razmene teritorija

Vučić: Tajnog rešenja za Kosovo neće biti, građani će znati sve

Nemirna granica Kosova i Srbije

Dačić: Nema boljeg vremena za rešenje pitanja Kosova i Metohije

MMF: Još ima prekobrojnih u Elektroprivredi Srbije

Analitičari o situaciji na KiM: Beograd "razobličio" kombinaciju Zapada/ Vuletić: Provokacija nije uspela

Vučić: Srbija će stajati uz svoj narod i neće dozvoliti da bude ubijan i proganjan

Srbi asimilovani i bez prava u Crnoj Gori, Albaniji, Federaciji BiH

Osnivači Saveza za Srbiju u Šapcu predstavili program od 30 tačaka i odgovarali na pitanja gradjana

Vašington i podela Kosova

Novosti: London ne dopušta raspravu o Kosovu u Savetu bezbednosti

Makron: Buduća Evropa u tri kruga, uz mesto i za Rusiju i Tursku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button