glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina333 dodik88 dsk
vojska rs cg-srb knjige paja zvezda_5 PARTIZAN777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

'Hladni rat' otvorio 24. SFF    

izvor: agencije  foto:                                                                                                     10.08.2018

sff

Projekcijama filma "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu Metalac, u Sarajevu je otvoren 24. Sarajevo Film Festival (SFF).

Na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi, te za kontinuiranu potporu razvoju SFF-a.

"Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe (obraća se direktoru SFF-a, Mirsadu Purivatri, op. a.). Ono za što si se ti ohrabrio i održao skoro četvrt vijeka – je za jedno veliko priznanje", rekao je osnivač Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije, Nijaz Hastor, nakon što mu je uručeno Počasno Srce Sarajeva.

I turskom redatelju Nuriju Bilge Ceylanu uručeno je isto priznanje.

"Zaista mi je velika čast. Bio sam ovdje tri puta i uvijek sam prijatno iznenađen. Ovo mi je jedan od najdražih festivala, iskreno", kazao je Ceylan.

U osam dana SFF-a, publika će imati priliku pogledati 266 filmova iz 56 zemalja.

Na 18 lokacija u gradu ljubitelji sedme umjetnosti će uživati u igranim, dokumentarnim, kratkim i studentskim filmovima.

Tu je koprodukcijski market CineLink koji pomaže mladim filmskim autorima da snime svoj debitantski film, kao i Talent kampus, kao obrazovna platforma za mlade filmske djelatnike.

Za nagrade Srce Sarajeva u kategoriji za igrani film borit će se deset naslova. Elma Tataragić, selektorica ovog programa kaže kako je zadovoljna ovogodišnjom selekcijom.

S prostora bivše Jugoslavije za nagrade će se boriti tri filma. Riječ je filmu "Sam samcat" Bobe Jelčića, filmu "Mali" Antonija Nuića i filmu "Teret" Ognjena Glanovića, kaže Tataragić.

"Film iz Srbije je debitantsko igrano ostvarenje Ognjena Glavonjića, koji je već poznat autor po svom dokumentarnom filmu 'Dubina 2', koji je, prije nekoliko godina na Berlinskom festivalu bio izuzetno uspješan. Oba hrvatska filma imaju sličnu temu i bave se roditeljstvom, ali sa muške strane. Radi se o filmu 'Mali', pobjedniku Pulskog filmskog festivala ove godine, sarajevskog redatelja Antonija Nuića, koji živi i radi u Hrvatskoj, a koji će po treći put biti naš gost u takmičarskom programu. Drago nam je što imamo i jednog od nagrađenih autora SFF-a, Bobu Jelčića, koji se drugi put vraća u Sarajevo i ponovo je u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva", kazala je Tataragić.
Publika najviše traži filmove u programima Open air i Kinoskope u kojima su filmovi s festivala u Cannesu, Berlinu i Sundancu.

Pored Pavela Pawilkowskog, gost festivala bit će i iranski redatelj Asgar Farhadi, koji je ujedno i predsjednik žirija za igrani film.

"Asghar Farhadi je sa svoja zadnja dva filma dobio po Oskara. To je gotovo nezapamćeno u istoriji Oskara. Osebujan režiser, koji govori o Iranu na jedan drugačiji način. Bavi se porodicom na način koji plijeni i potpuno vas očara. Pavel je već bio gost SFF-a prije četiri ili pet godina sa nezaboravnom projekcijom filma Ida. To je bio crno-bijeli film. Nakon toga, film putuje širom svijeta i dobija Oskara. Oskarovac Pavel se vraća u Sarajevo i odmah je prihvatio naš poziv. Rekao je da ne može odbiti taj prostor na kojem je doživio jednu od najljepših projekcija u svome životu. Vraća se sa filmom za koji je dobio nagradu u Kanu. Film Hladni rat je dobio nagradu za najboljeg režisera", kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Sarajevo Film Festival svake godine posjete i brojna imena regionalne kinematografije. Hrvatska glumica Judita Franković ove godine našla se u ulozi članice žirija, a festival će posjetiti i glumac Miki Manojlović.

Glumac iz Bosne i Hercegovine Ermin Bravo ove godine na festivalu će se predstaviti sa kratkim filmom "Dah".

"Prije četiri godine sam napisao taj scenarij. Film je neverbalan, nema nikakvog dijaloga, ispričan je samo kroz sliku i kroz odnose među glumcima. Priča o susretu dvoje ljudi, mladog momka i starije gospođe, koji se sreću u rehabilitacionom centru. Počnu da razvijaju neobičan odnos, neverbalan, gdje bez i jedne riječi, puno ispričaju jedno drugo o sebi", kazao je Bravo.

Uz filmske projekcije u Sarajevu će se u vrijeme SFF-a održati i velik broj koncerata. Prema podacima s online stranica za rezervaciju smještaja, smještajni kapaciteti u Sarajevu gotovo su popunjeni.

 

 

Tri decenije od smrti Pavla Vuisića: Sa Sremskog fronta Paju terali da služi vojsku

Filmovi, serije, škola dramaturgije u Vrnjačkoj Banji

Podrška srpskim hitovima

Vukosavljević: U naredne četiri godine dostižemo preporučeni minimalni nivo izdvajanja za kulturu

Počinje Nišvil

Velika porcija džeza

Ugrožene umetnine: Poplava preti baštini?

Zašto na Paliću nije bilo domaćih filmova?

Bogato kulturno leto Srba u Istri

"Teretu" bilo preče Sarajevo od Palića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button