glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi
sud
zastave3
eu5
vucic-tusk1
bolsoj kompjuteri zreb andjlekovic
zeleznice

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbima dva resora i mesta zamenika?

izvor: evn       foto: vn                                                                                        13.07.2017

skupstina kosova4 Uveliko traju konsultacije lidera vodećih albanskih stranaka oko formiranja nove vlade na KiM. Niko nas još zvanično nije zvao na razgovore - kaže Slavko Simić, predsednik Srpske liste

 

Lideri vodećih albanskih stranaka ovih dana vode intenzivne pregovore oko formiranja buduće vlasti na Kosovu i Metohiji, a predstavnici Srba tvrde da još nisu dobili nijedan zvaničan poziv na konsultacije.

- Niko još nije kontaktirao s nama, ali naravno da ćemo razgovarati sa svima i nastojaćemo da obezbedimo što bolje pozicije da se kroz centralne institucije borimo za interese srpskog naroda na KiM - kaže, za "Novosti", Slavko Simić, predsednik Srpske liste.

On je negirao navode da su predstavnici ove liste nedavno nezvanično razgovarali sa Kadrijem Veseljijem, bivšim predsednikom prištinskog parlamenta i članom partije Hašima Tačija, koja je za premijera predložila Ramuša Haradinaja.

Osim mesta zamenika predsednika Skupštine, predsednika Odbora za interese zajednica i članstva u drugim odborima, predstavnici Srba očekuju i nekoliko ministarskih mesta u budućoj kosovskoj vladi. Međutim, još ne žele da licitiraju o konkretnim pozicijama.

Naš izvor iz Srpske liste ističe da je sasvim logično da na čelu Ministarstva za povratak ostane Srbin, odnosno Dalibor Jevtić, jer je ocena da je veoma efikasno obavljao tu funckiju, kao i da Srbi zadrže čelnu poziciju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Plan je i da se zatraži još jedan resor, s obzirom na rezultat Srpske liste.

Uprkos spekulacijama da bi Srbi mogli da preuzmu Ministarstvo poljoprivrede, to je malo verovatno, jer je budžet ovog resora više od 25 miliona evra. Teško će dobiti i upravljanje Ministarstvom za socijalno staranje, pošto se od nove vlade očekuje rešavanje pitanja tzv. veterana "OVK". Nezvanično, izvesnije je da se Srbima ponudi mesto zamenika premijera, kao i zameničke pozicije u pojedinim ministarstvima.

ROK ZA SKUPŠTINU

Vanredni parlamentarni izbori održani su 11. juna, a konačni rezultati su proglašeni 8. jula, od kada teče rok od mesec dana da se zakaže konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Posle toga, Hašim Tači bi trebalo da odredi mandatara za sastav nove vlade.

novosti.rs

 

Euleksova istraga baca novo svetlo na martovski pogrom 2004. godine

Pat pozicija na Kosovu

EPC: Kosovo može u EU kao u UEFA

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button