glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi
sud
zastave3
eu5
vucic-tusk1
bolsoj kompjuteri zreb andjlekovic
zeleznice

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Otvoren festival „Boljšoj“ u Drvengradu

izvor: agencije                   foto:                                                     10.07.2017

bolsoj Peti festival klasične muzike „Boljšoj“ svečano je večeras u Drvengradu otvorio njegovo osnivač Emir Kusturica poručivši da je umetnost ljubav.

 

Početak priče o kulturi na Mećavniku je početak nečega što je u suprotnosti sa crvenim tepihom i onim što on znači. Crveni tepih je bio način na koji su dočekivali Agamemnona posle pobeda, a mi imamo ovde livadu i pogled na nebo, sve zbog vere da je umetnost ljubav“, istakao je Kusturica na heliodromu iza svoje kuće u Drvengradu gde je upriličeno svečano otvaranje festivala.

Proslavljeni reditelj je istakao da mladi umetnici kojima je festival „Boljšoj“ i posvećen i koji tek počinju, treba da uđu u taj svet ohrabreni ljubavlju.

Skrenuvši pažnju na ljubav koju imaju amateri, oni koji se ne bave muzikom iz profesionalnih razloga, Kusturica je citirao publicistu, muzičkog kritičara Pecu Popovića.

Naš cenjeni esejista Peca Popović mi je danas rekao: 'Titanik' su pravili profesionalci pa je propao, a Nojevu barku amateri. Mi ovde želimo da pomognemo da se izgrade muzičari koji će biti kombinacija jednog i drugog“, rekao je Kusturica, dodavši da je festival „Boljšoj“ još jedan san koji se ostvaruje.

Prisutne je pozdravio i član Upravnog odbora „Gaspromnjefta“ Aleksandar Dibalj primetivši da se petu godinu zaredom okupljamo na prelepom mestu, okruženi divnom muzikom i divnom prirodom.

„Pre šest godina sam zamolio Emira da smisli nešto neobično, što se nikad pre nije desilo, što će prikazati prijateljstvo Srbije i Rusije i njemu je to pošlo za rukom“, rekao je Dibalj, zahvalivši Kusturici na organizovanju festivala „Boljšoj“, a posebno jer je večeras obukao sako.

Na mestu gde je, kako kaže Kusturica, u Prvom svetskom ratu bio rov, o čemu svedoče pronađeni šlemovi, večeras je nastupio Simfonijski orkestar „Boljšoj“ predvođen dirigentom Srboljubom Dinićem sa svetski priznatim violinistom, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra, Romanom Simovićem.

U „dvorištu“ Kusturičine kuće, obasjanom velikom loptom koja nalikuje mesecu, sa pogledom na planine, gde obično sleće i poleće helikopter, večeras su postavljene stolice, a bilo je i onih koji su sedeli na travi i uživali u Uvertiri 1812 Čajkovskog, Koncertu za violinu i orkestar br. 1 Šostakoviča i Slikama sa izložbe Musorgskog.

Vatromet nota upotpunio je i pravi vatromet nakon koga je na scenu izašao Simović, pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Lepa uvertira u ceremoniju otvaranja bio je nastup dečjeg hora „Kolibri“ koji je pod dirigentskom upravom Ljiljane Ranđelović izveo pesme Kolibri, Tatin muzičar, Uvek divan dan, Noćna mora, Sving bajka i Planeta.

Takmičarski program festivala „Boljšoj“ počeo je još danas u popodnevnim časovima, a za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku nadmetaće se do 15. jula 60 studenata i učenika srednjih škola iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.

Najbolje odabraće žiri koji čine direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji Danijela Jović, ruski pijanista Jurij Rozum i kompozitor i dirigent Zoran Komadina.

Master časove držaće istaknuti umetnici Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će u večernjim časovima nastupati sa Simfonijskim orkestrom „Boljšoj“.

 

 

"Misterija organizma" i dalje izazov

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button