glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi
sud
zastave3
eu5
vucic-tusk1
bolsoj kompjuteri zreb andjlekovic
zeleznice

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

izvor: agencije     foto:                                                                                    12.07.2017

zastave3 LjUBLjANA – Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Miro Cerar, na prvom sastanku posle donošenja odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu u Savudrijskoj vali, nisu postigli dogovor o graničnom sporu, ali su se saglasili da nastave dijalog.

Razgovor u Ljubljani je po oceni obojice bio vrlo prijateljski i konstruktivan, ali su oba premijera ostala pri svom stavu - Hrvatska odluku Arbitražnog suda ne smatra obavezujućom jer je istupila iz procesa zbog njegove kontaminiranosti, a Slovenija očekuje primenu odluke. ;Obojica su izrazili spremnost za dalji dijalog o otvorenim pitanjima.

„Razgovor je bio konstruktivan, ali ostali so svako pri svom stavu”, rekao je slovenački premijer Miro Cerar.

On je rekao da imaju različite poglede oko sprovođenja arbitražne odluke.

Slovenija smatra da je vreme da se razgovara o primeni, a Hrvatska da na to ne može da pristane. Kako je rekao Cerar, hrvatska strana se poziva na kompromitovanje arbitražnog postupka, što, po njegovim rečima Arbitražni sud nije potvrdio.

Cerar je rekao da će tražiti tačke približavanja i da su se složili da sami mogu da reše to pitanje, ali i najavio da ako to ne bude moguće, da će se tada obratiti i Evropskoj komisiji.

Plenković je ponovio da za Hrvatsku presuda Arbitražnog suda nije obavezujuća i da ne nameravaju da je primenjuju.

„Pozicija Slovenije za sprovođenje odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već ranije da je za nas taj proce bio nažalost delovanjem slovenačke strane kompromitovan i korumpiran”, rekao je Plenković.

Hrvatska je, kako je rekao Plenković, spremna da na diplomatski stručnom nivou razgovara o rešenju tog pitanja. Rekao je da je pozvao Cerara u Zagreb u septembru da pokušaju da reše to pitanje.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

 

 

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button