glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 izbori 3 state department
Jankovic_1 ana11 sat granica kise zvezda-trnava1 bogi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija ima tehnologiju za bezbednu dezinfekciju

izvor: evn  foto:  vn                                                                      16.08.2018

hlor 

Srbija ima tehnologiju za automatsko i ekološki bezbedno hlorisanje vode za piće, kao i dezinfekciju otpadnih i voda u bazenima i akva-parkovima, ali se ona nedovoljno koristi. Reč je o uređaju "hlorogen", koji u svom pogonu u Crvenki proizvodi preduzeće "Sigma" iz Kule.

Dragan Kapičić, direktor "Sigme", napominje da je "hlorogen" rešenje za eliminisanje gasnog hlora kao rizičnog sredstva za dezinfekciju, koje se u našoj zemlji još primenjuje u velikoj meri.

- Gasni hlor je korišćen kao bojni otrov u Prvom svetskom ratu i tokom sukoba u Siriji. Tona ovog sredstva može da ubije 300.000 ljudi. U zapadnoj Evropi je njegova upotreba zabranjena zbog teških akcidenata koje može da uzrokuje prilikom transporta, skladištenja ili rukovanja - ukazuje Kapičić.

Nedavno je došlo do curenja gasnog hlora na otvorenim bazenima "Sajmište" u Novom Sadu, zbog čega su kupači hitno evakuisani. Akcident se dogodio prilikom zamene boca sa gasnim hlorom, a Kapičić upozorava da je dovoljan udah da ovo sredstvo ispolji svoje toksično dejstvo.

"Sigma" proizvodi "hlorogen" koji proizvodi hlor u obliku rastvora natrijum hipohlorita koji obezbeđuje potpuno bezopasno hlorisanje vode. Tehnologija je razvijena u saradnji s timom stručnjaka predvođenim prof. dr Nedeljkom Krstajićem s Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i Departmanom za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog PMF, pod rukovodstvom prof. dr Boža Dalmacije.

- Prednost "hlorogena" je u tome što se dezinfekciono sredstvo pravi i dozira na mestu potrošnje, elektrolizom rastvora kuhinjske soli. Nasuprot tome, Srbija uvozi gasni hlor, pa bi u slučaju zabrane uvoza, domaći vodovodi i bazeni ostali bez dezinfekcionog sredstva. Zato bi tehnologija koju smo usavršili trebalo da bude u nivou namenske industrije - istakao je Kapičić.

Prvi "hlorogen" ugrađen je u Industriji mesa "Karneks" u Vrbasu 1997. godine, a najveći projekat ovom tehnologijom realizovan je na izvorištu JKP "Vodovod i kanalizacija" i bazenima "Spens" u Novom Sadu.

- "Hlorogen" je instaliran na vodovodima u više od stotinu naselja u Srbiji, sa oko milion potrošača. Potrebno je da se veći ili manji uređaji, zavisno od veličine vodovoda, postave u oko 3.000 naselja, da bi naša država postala nezavisna od uvoza opasnog gasnog hlora - naglašava Kapičić.

PROBOJ U OMAN

"Sigma" je sa "hlorogenom" ušla u uži izbor od tri ponuđača za posao dezinfekcije vode u Omanu, vredan 4,5 miliona evra. Konkurisala je i u Mađarskoj i Hrvatskoj, a interesovanje za "hlorogen" pokazale su i firme koje rukovode vodovodima u Rumuniji i Bugarskoj.

ŠIROKA PRIMENA

Iz "hlorogena" će uskoro izlaziti i preparat za široku primenu odnosno biocid za uništavanje štetnih organizama u ishrani, poljoprivredi, medicini i kozmetologiji. Za proizvodnju preparata "Sigma" će izgraditi pogon u industrijskoj zoni u Kuli.

novosti.rs

 

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button