glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av6 migranti222 skupstina rs
novinari taci 5 hirurzi Dzipsi kings zvezda-trnava1 novak99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Referendumsko pitanje za Makedonce „Da li ste za NATO i EU”    

izvor: agencije  foto:                                                                              15.08.2018  

izbori 3

SKOPLjE- U Makedoniji je zvanično počela kampanja za referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju „Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke”, koji će biti održan 30. septembra.

Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane, odnosno birače o tome šta sadrži sporazum Makedonije i Grčke i koje su prednosti od ulaska te države u NATO i EU.

Navodi se da će kampanja biti sprovedena u skladu sa standardima za javnu komunikaciju, objektivno i informativno, nepristrasno i proaktivno. A u skladu sa tim standardima tokom kampanje za referendum radiće i sve vladine službe za odnose sa javnošću.

Odluku o početku kampanje vlada je donela juče, a savetnik vlade za evroatlantske integracije Bojan Maričić izjavio je da je glas naroda iznad svega, te da je referendum visoko demokratsko pravi i da zato svi, koji su za rešavanje sporazuma sa Makedonije i Grčke i priključene NATO i EU, treba da izađu i da se izjasne.

Ako želimo promene, moramo da doprinesemo tim promenama podržavajući ih u zavisnosti od trenutka, piše Portal Alb na albanskom jeziku.

Dodaje da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija i Sjedinjene Države, podstiču institucije i druge zainteresovane u zemlji, uključujući i opoziciju da podrži referendum o sporazumu sa Grčkom o rešenju spora o imenu.

Referendum se, ukazuje se, inače, može nazvati međunarodnim sporazumom koji rešava probleme između dve države, a zauzvrat građani Makedonije osvajaju svoju evropsku i evroatlantsku budućnost. Otvaranjem ovih vrata, navodi portal, značiće napredak Makedonije. Mladima mora biti vraćena mogućnost da doprinesu svojoj zemlji, tako što će reći „ne” nepravdi.

Portal Alb piše da građani nemaju šta da biraju, odnosno da izjašnjavanje „za” nema alternativu.

Nema, kažu, bolje prilike od članstva Makedonije u NATO i EU. „Iskoristite priliku. Neka ovaj referendum bude ozbiljan politički potez s ciljem eliminacije krize u političkim institucijama u zemlji. Razvoj je otvorio vrata i dao nadu svim građanima za bolju budućnost za našu zemlju, ekonomsku stabilnost i jednaku pravdu za sve građane Makedonije”, navodi ovaj medij

Referendum se smatra jednim od najvažnijih načina, kojim se izražava i verifikuje volja naroda i stvarni interes građana. Nikada nismo bili bliže ulasku u NATO i EU, piše portal ALB.

 

 

Makedonija podeljena čeka referendum

Više građana Makedonije za sporazum sa Grčkom nego protiv

Podele u Makedoniji: I bivši generalni sekretar NATO lobira za „istorijski izbor“

Referendum u Makedoniji 30. septembra

Trošanovski: Referendum može uspjeti uprkos ucjenama opozicije

Zaev: Nema dogovora, biće referenduma

EU će rasporediti graničare u Makedoniji da zaustave migrante

Kako će izgledati referendumsko pitanje u Makedoniji?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button