glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 izbori 3 state department
Jankovic_1 ana11 sat dva-veka-dozet zvezda-trnava1 bogi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

„Granice kiše“ u programu festivala u Montrealu/„Meso“ na Filmskom festivalu u Montrealu    

izvor: agencije  foto:                                                                                                     16.08.2018

granica kise

Granice kiše“ u programu festivala u Montrealu

Igrani film Granice kiše, crnogorska i bosansko-hercegovačka koprodukcija kojoj je manjinski koproducent Filmski centar Srbije, imaće svoju međunarodnu premijeru na uglednom Filmskom festivalu u Montrealu, koji će se održati od 23. avgusta do 3. septembra.

 

U konkurenciji nekoliko hiljada prijavljenih filmova za ovogodišnje 42. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, film Granice kiše našao se u zvaničnom takmičarskom programu za najbolje debitantsko ostvarenje, za koje je izdvojeno 19 filmova iz celog sveta.

Publika u regionu je već imala priliku da pretpremijerno vidi ovo ostvarenje u ponedeljak na 24. izdanju Filmskom festivalu u Sarajevu, gde je uz ovacije pozdravila filmsku ekipu.

Publika u Srbiji će takođe biti u prilici da vidi film već 25. avgusta, jer je ostvarenje izabrano da bude prikazano prve festivalske večeri na svečanom otvaranju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu.

Film Granice kiše je priča o ljubavi i nadi.

Radnja je smeštena u danas napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da poseti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.

Glavne uloge u filmu Granice kiše tumače mladi glumci poput nikšićanke Kristine Stevović, Vahidina Prelića iz Užica i Roberta Budaka iz Zagreba, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić...

Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski džez violinista Ugo Rabec i mlada operska pevačica Dušica Bijelić, koju je londonski Independent 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umetnika u Velikoj Britaniji.

 Meso“ na Filmskom festivalu u Montrealu

Meso

Međunarodni filmski festival u Montrealu održava se već 40 godina, festivalski program obuhvata raznovrsne filmove sa svih kontinenata u pet takmičarskih programa, a jedan od glavnih ciljeva festivala je povezivanje različitih kultura kroz filmove.

Za film Meso scenario je napisao Nikola Pejaković Kolja, režiju potpisuje Saša Hajduković, a izvršni producent je „Bosonoga produkcija“.

Ovo je već sada najveći uspeh jednog lokalnog banjalučkog projekta i to je nešto na šta možemo biti ponosni. Vodimo se onom 'važno je učestvovati', ali smo svesni kvaliteta koji nosi Meso i bezvremenske poruke koja je razumljiva na svim jezicim. Za Meso će ovo biti i svetska premijera“, rekla je Brana Janković, producentkinja filma i istoimene serije.

Film Meso je, kako se navodi u saopštenju, sublimacija devet epizoda serije i „žestoka je, savremena i hrabra dramska priča, koja bez dlake na jeziku govori o tranzicionom periodu u maloj sredini“.

TV serija Meso prikazana je na RTS-u krajem 2017. godine i privukla je veliku pažnju gledalaca, pa će Javni medijski servis Srbije biti koproducent drugog serijala pod nazivom Kosti (treći serijal će se zvati Koža). Ugovor između RTS-a i produkcije „Bosonoga“ biće potpisan na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, gde će i film Meso biti prikazan.

U seriji Meso zapažene uloge tumačili su Igor Đorđević (Mirko) i Nikola Pejaković (Slavko), a pored njih igraju i Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović, Tomislav Trifunović, Stojan Matavulj i drugi.

 

 

"Nišvil" oborio sve rekorde: U nastupima 1000 izvođača uživalo 200 hiljada ljudi

Dva veka biblioteke Matice srpske, najbogatije na Balkanu

Gipsy Kings zatvorili Nišvil

'Hladni rat' otvorio 24. SFF

Tri decenije od smrti Pavla Vuisića: Sa Sremskog fronta Paju terali da služi vojsku

Filmovi, serije, škola dramaturgije u Vrnjačkoj Banji

Podrška srpskim hitovima

Vukosavljević: U naredne četiri godine dostižemo preporučeni minimalni nivo izdvajanja za kulturu

Počinje Nišvil

Velika porcija džeza

Ugrožene umetnine: Poplava preti baštini?

Zašto na Paliću nije bilo domaćih filmova?

Bogato kulturno leto Srba u Istri

"Teretu" bilo preče Sarajevo od Palića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button