glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 izbori 3 av6
Jankovic_1 BOGINJE nisvil-33 dva-veka-dozet zvezda-trnava1 bogi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

State Department o Srebrenici: Skupština RS ide pogrešnim smjerom            

izvor: agencije  foto:  vn                                                                                  16.08..2018.

state department 

Američki State Department izdao je u srijedusaopštenjeu kojem reaguje na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o odbacivanju izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine. Ova odluka je usvojena na inicijativu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

"Odluka NSRS od 14. augusta je korak u pogrešnom smjeru. Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče historija i politizuje tragedija", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Ističe se i da su međunarodni sudovi zaključili da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine te da je Vlada RS-a 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici, što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini.

"U interesu je građana RS-a da preokrenu trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni. Shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo je važno za nastavak pomirenja u BiH", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Sjedinjene Države ostaju posvećene Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa. "Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podsjeća nas da se moramo truditi za stabilnu i prosperitetnu budućnost u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju. Negiranje činjenica utvrđenih u ratovima neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine", naveo je State Department.

Narodna skupština RS odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage. To su usvojile stranke sa srpskim predznakom u NSRS-u.

 

 

Skupština RS o Srebrenici, opozicija tvrdi predizborni marketing

Inicijativa Bošnjaka za promenu imena Republici Srpskoj

Starešine vojske RS ogorčene: Zanemareni smo, živimo i po magacinima!

Zakon o ćirilici podelio RS

Trumpovi lobisti za Dodikovu izbornu utakmicu

Vučić: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju sa BiH

Predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da je sporni dokument nastao pod pritiskom

Mektić optužio vrh Srpske za umešanost u ubistvo mladića iz Banjaluke

BiH neće trajno zbrinjavanje migranata

Poništavanje izvještaja RS o Srebrenici za dobijanje izbora?

Republika Srpska u Mađarskoj traži “ključ” za migrante

Parlament RS ukida izveštaj o Srebrenici!

Vučić i Dodik: Mir, i pored izjava bivših bošnjačkih ratnih vođa

Sto dana traganja za istinom o Davidovoj smrti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button