glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

balkan skupstina1111 TurkStream
Milo-Djukanovic-i-Dusko-Knezevic tabloidi sb11 teo000 vakcina-beba jokic7777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: Gradjani Srbije taoci Aleksandra Vučića  

izvor: agencije  foto:                                                                             09.02.2019.

transparenti-protest-1 

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu počeo je nešto posle 18 sati, a završen је nešto pre 20 časova ispred zgrade Vlade Srbije nakon protestne šetnje nekoliko desetina hiljada gradjana po centralnim gradskim ulicama. Оkupljenima se obratio se pisac Marko Vidojković koji je rekao da gradjani Srbije danas žive u košmaru u kome su "taoci Aleksandra Vučića".

Vidojković je sa improvizovane bine postavljene na kamionu ispred Filozofskog fakulteta pozvao okupljene da se, kako je rekao, "ne opuštaju kao posle 5. oktobra".

"Tek kad on padne, mi počinjemo. Naučili smo da ako neko s... izbije, moramo da izadjemo na ulicu. Ako treba da živim košmar, super je što ga živim sa vama, mojom braćom i sestrama, slobodnim gradjanima Srbije", kazao je Vidojković.

Navodeći da je završio Pravni fakultet u Beogradu, Vidojković je ocenio da je ta visokoškolska ustanova "leglo neverovatnih ološa i što je paradoksalno, kriminala".

"Pravnička sam gnjida ali imam puno pravo da analiziram Pravni fakultet i šta je on sve izrodio. Beogradski Pravni fakultet ima mnogo antiheroja i kretena, ali i najboljeg studenta u svojoj istoriji. To je materijalni dokaz kakav šljam i monstrume taj fakultet izbacuje. Najbolji student šeta po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno, krenuo je da pokuša benzinom da ugasi Srbiju koja se upalila", rekao je Vidojković.

On je kazao da postoje i časni pravnici i advokati koji su podržali proteste u Srbiji i pozvao ih da "kada prodje Vučićeva hipnoza" popišu krivična dela "koje je ova bagra učinila, da svaki dinar bude vraćen a da se niko od njih više ne bavi politikom".

"Nisam fan vešala već zatvora i društveno korisnog rada za sve koji su kršili zakon", rekao je Vidojković.

On je ocenio da je "fenomenalno" što su kako je rekao, različite političke opcije zajedno u borbi protiv režima Aleksandra Vučića.

"Nisu svi iz opozicije sjajni ali mislim da su dovoljno talentovani i pametni da ovaj put neće zeznuti, a ako zeznu, ulica je opet naša", rekao je Vidojković.

Okupljeni su posle obraćanja Vidojkovića, krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone je veliki transparent "Jedan od pet miliona" a na začelju poslanik Dveri Srdjan Nogo nosi plastična improvizovana vešala.

On je agenciji Beta rekao da je poneo vešala "u znak podrške uhapšenom maloletnom mladiću i kao izazov vlastima". Kolonu prati i policijski automobil, ali se za sada policija nije obraćala poslaniku Dveri.

Okupljeni nose i transparente na kojima piše "Hoćemo samo pravdu, je li to mnogo", "Dižemo glas za profesije spas", "Aleksandar Vučić je najhrabriji na svetu jer se ničega ne stidi" a jedan gradjanin nosi stub na kome je improvizovana visibaba koja je po njegovim rečima, simbolično najavljuje dolazak proleća u Srbiju.

Obraćajući se okupljenim gradjanima ispred zgrade vlade, koordinatorka protesta Jelena Anasonović poručila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će "učiti kao azbuku imena svih slobodnih gradova u Srbiji koji šetaju".

"Tek će ih biti još, nema stajanja, ovo je naša zemlja i ovo su naši ljudi, nas je više", rekla je Anasonović.

Ona je ocenila da terenskom kampanjom "Budućnost Srbije" Vučić "pokušava da umiri narod Srbije koji više neće da ćuti".

"Šeta već 60 gradova, a danas su to učinili i hrabri ljudi u Gračanici", kazala je ona i navela da će Vučić ući u istoriju Srbije kao "najveći lažov" i čovek koji "ne poštuje ni gradjane, ni Ustav ni zakone".

Ona je pozvala gradjane da se i sledeće subote okupe ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na novom protestu, dok su učesnici protesta upalili nekoliko baklji ispred zgrade Vlade Srbije čiji su ulaz oblepili trakama na kojima piše "Jedan od pet miliona".

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra prošle godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan gradjanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji i u kojoj će gradjani birati servis gradjana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

 

 

Tajms: Širenje NATO nije prepreka za novu balkansku krizu

Srbija na udaru lažnih vesti

Srbija prihvata evropsku regulativu u energetici, slabo je sprovodi

Vučić u kampanji, opozicija pred bojkotom

Zapadne zemlje za povlačenje Unmika, Rusija i Kina protiv

Opozicija objavila predlog "Sporazuma sa narodom"

Srbija postala članica obrazovnog programa EU Erasmus+

Šta je u Srbiji ostalo od demokratije?

Fridom haus: Srbija pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih

Strah od islama na Balkanu?

Ruf: Čestitam Srbiji na ostvarenom napretku

EZ postavila uslove za gradnju magistralnog gasovoda u Srbiji/ Višegradska grupa protiv dvostrukih aršina EU prema Južnom i Severnom toku

Brisel Beogradu i Prištini: Ako želite rešenje, sada je trenutak

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button