glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sr-nato parada novine1
BG-dzez-festival cg-eu putin88 klavir francuzi Slovenija-Srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kirste: Na Srbiji u kom smeru će ići partnerstvo sa NATO/Rama: Srbija i dalje nedostaje na NATO mapi/NATO: Rusija može ugroziti stabilnost Zapadnog Balkana

izvor: agencije   foto:                                                                                                                          17.09.2017.

sr-nato

Kirste: Na Srbiji u kom smeru će ići partnerstvo sa NATO

Knut Kirste navodi da je Srbija važan partner za NATO u regionu Balkana i ocenio da je ona ključna za regionalnu stabilnost.

"Zbog toga sarađujemo sa Srbijom. Konačno, naše partnerstvo je dobro za Srbiju i dobro je za Alijansu", rekao je Kirste u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans i Tanjug.

Ukazao je na to da NATO i Srbija već sarađuju u različitim oblastima, uključujući reformu nacionalnih bezbednosnih snaga i institucija, naučnu saradnju vezanu za bezbednost i javnu diplomatiju.

"Uzimajući to u obzir, vidim puno potencijala za jaču praktičnu i političku saradnju. NATO je otvoren za ovakav razvoj, ali je prvenstveno i konačno na Srbiji da sama odredi u kom smeru će naše partnerstvo ići", rekao je Kirste.

Kao jedan od aspekata u kojem vidi potencijal za unapređenje partnerske saradnje Srbije i NATO navodi zajedničke napore u izgradnji stabilnosti u kriznim područjima.

Dodaje da NATO i Srbija razmatraju rad na izgradnji kapaciteta iračkog vojnog medicinskog osoblja.

Navodi da bi Irak definitivno mogao imati koristi od dugogodišnjeg iskustva Srbije u vojnoj medicini. "Takođe, moramo da radimo zajedno u domenu informisanja javnosti, tako da naše javnosti mogu imati odgovarajuće razumevanje o Alijansi i prirodi našeg partnerstva i da se pogrešna shvatanja mogu prevazići. Naše partnerstvo može se razvijati na način sličan našem odnosu saradnje sa drugim neutralnim zemljama poput Švedske, Finske ili Austrije", rekao je politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička pitanja i bezbednosnu politiku u NATO-u.

Ocenio je da je Vojska Srbije značajno poboljšala stepen interoperabilnosti zahvaljujući učešću u konceptu operativnih sposobnosti NATO.

"Kroz ovaj program, Alijansa postavlja standarde za interoperabilnost i pomaže partnerima da se pripreme za međunarodne mirovne operacije. Kroz NATO, stotine srpskih vojnika i oficira stekli su obuku i pohađali kurs za izgradnju kapaciteta, koji danas pomažu Srbiji da pruži vredan doprinos mirovnim misijama UN i EU. Naš trening takođe pomaže da osoblje Srbije bude bezbednije u toku takvih misija", rekao je Kirste.

Dodao je da, pored toga, NATO i Srbija imaju preko 100 partnerskih aktivnosti svake godine.

"Radimo zajedno na reformi odbrane i daljem jačanju bezbednosnih struktura. NATO pomaže Srbiji u uklanjanju opasnog viška municije. Naši naučnici sarađuju u iznalaženju inovativnih rešenja za zajedničke bezbednosne izazove. Iz svih ovih razloga, mislim da je naše partnerstvo čvrsto i očekujem da će se u budućnosti razvijati, bazirano na našim zajedničkim interesima i u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije", smatra Kirste.

Osvrnuo se i na Individualni akcioni plan partnerstva, potpisan pre dve godine, i poručio da je NATO veoma zadovoljan dosadašnjim napretkom i da će kroz svoju kancelariju u Beogradu nastaviti sa potpunom implementacijom IPAP-a, odnosno daljim jačanjem praktične saradnje i političkog dijaloga sa Srbijom. Dodao je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponosan na svoju snažnu prijateljsku vezu sa Srbijom i da je imao produktivnu posetu Beogradu 2015. godine.

Knut Kirste je nedavno u Beogradu učestvovao na konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - Izazovi i dileme" koju je organizovao Centar za spoljnu politiku. 

Rama: Srbija i dalje nedostaje na NATO mapi

Albanski premijer Edi Rama izjavio je na konferenciji Vojnog komiteta NATO-a, koji okuplja najviše vojne komandante zemalja članica Alijanse, da "Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi", prenosi ATA.

Albanska agencija navodi da je Rama "ponovio podršku Albanije politici otvorenih vrata (NATO) za sve zemlje Zapadnog Balkana".

"Ovo područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad", rekao je Rama.

ATA navodi da je Rama "pozdravio činjenicu da je Albanija prvi put domaćin najvišeg vojnog organa NATO-a, podvlačeći da je Albanija u potpunosti posvećena ispunjavanju svih obaveza koje potiču iz članstva u NATO-u".

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Petr Pavel u ime Alijanse je "izrazio zahvalnost snažnoj posvećenosti Albanije i doprinosu te zemlje zajedničkoj bezbednosti i operacijama i misijama pod vođstvom NATO-a u Avganistanu i na Kosovu".

ATA navodi da je Pavel "takođe pohvalio ulogu Albanije u promovisanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i u borbi protiv Islamske države".

NATO: Rusija može ugroziti stabilnost Zapadnog Balkana

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel, izjavio je u Tirani, gde se održava godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO, da postoji razlog za zabrinutost povodom aktuelne vojne vežbe Rusije i Belorusije "Zapad 2017".

Pavel je rekao da se ona može posmatrati kao "ozbiljna priprema za veliki rat". Češki general je za Asošiejted pres rekao da Rusi nisu bili transparentni po pitanju činjenica te vojne vežbe, uprkos uveravanjima Moskve da "NATO ne smatra neprijateljem" i da "vojna vežba nema NATO kao cilj".

On je naveo da bi broj vojnika na vežbi "Zapad 2017", za koji Rusija kaže da je oko 12.700, mogao zapravo da bude izmedju 70.000 i 100.000.

Pavel je dodao da NATO povećava napore za ponovno uspostavljanje direktne vojne komunikacije s Rusijom kako bi se izbegle "nenameravane posledice eventualnih incidenata tokom te vežbe".

 

 

Parada ponosa – šta se promenilo?

Let Peking–Beograd uspostavljen posle 17 godina

Han: EU ne želi da uveze problem Kosova

Brnabić: Srbija će biti spremna za EU do 2020.

Nismo rasisti, ali migrantska deca ne mogu u klupe sa našom

Dačić: Bez Balkana neće biti mira i stabilnosti u EU

Vučić: Podržavam odluku Srpske liste da udje u kosovsku vladu

Junker: Proširenje u narednom mandatu Evropskog parlamenta

Minimalna cena rada u Srbiji biće povećana na 143 dinara po satu

Šangajski san i beogradska java

Vučić sa Aderom u Senti: Srbija može da računa na Mađarsku

EU: Vlada Kosova da sarađuje sa Beogradom/Ružić: Važan interes Srba na KIM, ne robovanje mitovima/ Đurić: Prva vlada koja zavisi od Srba

Međak: SSP važan ne samo zbog trgovine već i zbog pravila

Veće plate samo za vojsku i policiju?

Građani Srbije: Najbolji su rusko oružje i nemačka medicina

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button