glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

gabrijel zastave55 zastava3
novine brisel vlatko ederlezi stojkovic Sasa Djordjevic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

izvor: agencije  foto:                                                                               15.02.2018  

makedonija111

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovorima sa Grčkom oko imena došlo do približavanja u nekim stavovima i da je optimista po pitanju pronalaženja rešenja. On je novinarima rekao da su na sastanku šefova diplomarija u Beču od sedam početnih pozicija tri odstranjene, dodajući da su to verovatno bile najlakše tačke, ali da je signal za obe strane da rešenje može da se nadje.

"Verujem da se sa politikom nove vlade veoma brzo mogu da se otklone i druge pozicije. Svakako, suštinske pozicije su veoma značajne, ime, da li će se manjati Ustav ili ne, jezik i druge stvari koje se tamo spominju. To je suština samog pregovaračkog procesa i mogućnosti za pronalaženje rešenja", rekao je Zaev prilikom posete Tikveškom regionu.

Makedonski premijer je ostao pri stavu da nema potreba za intervencijom u Ustavu Makedonije, što je jedan od grčkih zahteva, i da se dobro zna gde mogu da se naprave ustupci.

Zaev je dodao da će, ukoliko se nadje rešenje, konačnu reč imati gradjani na referendumu.

On je istakao da su susretom ministara spopljnih poslova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova sa posrednikom UN Metjuom Nimicem, suštinski počeo pregovarački proces za rešavanje spora oko imena.

Prema medijskim najavama, do novog susreta Dimitrova i Kocijasa moglo bi doći u Sofiji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU i zemalja kadidata.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas nakon sastanka u Beču u utorak, u prisustvu medijatora u sporu Metjua Nimica, izrazili su saglasnost da nastave napore o pronalaženju prihvatljivog rešenja o imenu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Ovo se navodi u kratkom saopštenju koje su istovremeno izdala ministarstva obe zemlje, nakon završenih šestočasovnih razgovora.

Nema informacija da li se na sastanku razgledao nacrt dogovora, koji je za sredinu februara najavio Kocijas. On je krajem prošlog meseca rekao da će taj dogovor biti osnov za rešavanje spora, ukoliko bude prihvaćen.

"U ovom sporazumu će biti uključene sve teme koje su otvorene u vezi imena. Posebno poglavlje će biti o iredentizmu, ali i o pitanjima koja se odnose na budućnost zemlje, njenu integraciju u međunarodnim organizacijama i pozitivne agende, kako bi naši odnosi mogli dodatno da se razvijaju", rekao je tada Kocijas.

Prema najavama, dvojica ministara će se sresti u sredu i narednog dana u Sofiji u kojoj se održava neformalni savet ministara spoljnih poslova Evropske unije.

U vezi intenziviranja pregovaračkog procesa na nivou ministara, raniji ambasador Makedonije u Grčkoj Ljupčo Arsovski kaže da obe strane imaju ambiciju da za nekoliko meseci zatvore proces koji traje 25 godina.

"Mislim da je to prilično nerealno, iako imamo optimizam da zapadna zajednica želi da na najbolji mogući način, verovatno za obe strane, reši ovo pitanje pre samita NATO-a u julu. Ovo pitanje se pre svega treba gledati iz bezbednosnog aspekta, kao sa aspekta stabilizacije ovog dela regiona", navodi Arsovski.

Prema nedavnoj izjavi makedonskog premijera Zorana Zaeva, za makedonsku stranu je prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom, ali i rešenje koje će garantovati identitet.

Zaev smatra da nema razloga za menjanje Ustava. Makedonske "crvene linije" jasnije je iscrtao ministar Dimitrov posle nedavnog susreta sa Nimicem u Skoplju, kada je rekao da Makedonija neće pregovarati o identitetu.

Grčka sa svoje strane traži složeno ime za sveukupnu upotrebu, što podrazumeva i promenu Ustava Republike Makedonije.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da traže i povlačenje svih sumnji o iredentističkim stavovima.

Ambasadorka SAD-a u NATO-u Kej Bejli Hačison u utorak je rekla da Vašington snažno podržava Makedoniju da postane članica Alijanse.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa šta ukoliko Skoplje i Atina ne uspeju da dođu do rešenja i da li postoji plan B o Makedoniji, odnosno da li se može očekivati pomoć u procesu od visokih diplomata iz Vašingtona, ona je rekla da je pitanje o imenu velika prepreka.

"Znam da smo mi u SAD-u radili da bude posrednika, UN je isto tako radio na tome, što znači podrška za Makedoniju. I kad put bude prokrčen, svakako ćemo očekivati da razgledamo sve reforme koje Makedonija preuzima. Ona je jedna od potencijalno najspremnijih zemalja da postane naredna članica NATO-a i znam da SAD to veoma podržava i pokušava da pomogne. Pitanje o imenu je velika prepreka u ovom trenutku", smatra Hačison.

Medijator Nimic je krajem decembra najavio da će pregovori biti intenzivirani i da će se sastanci sa predstavnicima Makedonije i Grčke održavati svakog meseca.

 

 

Tek počinju pregovori oko imena Makedonije

Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

Makedonsko-grčki Gordijev čvor

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button