glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel rs-srbija novine3
skoplje 4 migranti888 Vinca1 zg spiegel bemus22 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

izvor: evn    foto:  vn                                                                                                                 13.10.2017.

autoput1 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izrazila spremnost da sa 70 miliona evra kreditira izgradnju prve faze Koridora 5C kroz Srpsku. Ovde je reč o šest kilometara auto-puta od petlje Johovac do Rudanke. Najveća prepreka realizaciji ovog plana i dobijanje sredstava je Zakon o akcizama koji nije usvojen na nivou BiH, izjavio je juče ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić nakon sastanka sa direktorom "Autoputeva Republike Srpske" Dušanom Topićem.

- Jedini problem je što nije ispunjen najvažniji uslov za ovaj kredit, a to je usvajanje seta zakona o akcizama. Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost kreditnih sredstava ne bi bila moguća dok se ne usvoje ovi zakoni - rekao je Trninić novinarima u Banjaluci.

Prema rečima ministra Trninića, EBRD je pokazao interes i za neke druge infrastrukturne projekte u Srpskoj, kao što je izgradnja deonice Foča - Šćepan polje i povezivanje sa međudržavnim mostom, pa izgradnja druge faze Koridora 5C.

S druge strane, direktor "Autoputeva" Dušan Topić naglasio je da su sledeći koraci na projektu prve faze Koridora 5C to da Vlada Srpske i Narodna skupština RS odobre kreditni sporazum sa EBRD, kao i Parlament BiH, ali i eksproprijacija zemljišta koja je u toku i priprema tenderske dokumentacije.

- Planiramo da u toku jeseni raspišemo tender za izvođača radova i nadzorni organ, kako bi taj posao završili do proleća. Ukoliko se do tada reši pitanje zakona o akcizama, počeli bi radovi - naveo je Topić. Direktor "Autoputeva RS" podsetio je da su od 1. juna 2009. godine kada je osnovano to preduzeće do 30. septembra ove godine, ugovoreni projekti u vrednosti 892 miliona KM, dok je trenutno stanje duga 747 miliona KM.

- U istom periodu po osnovu akciza prikupljena su i nama doznačena 402 miliona KM i kompletan iznos namenski je potrošen za izgradnju auto-puteva - naglasio je Topić.

On je dodao da je "Autoputevima Srpske" ovih dana uplaćeno 460.000 evra, kao deo naknada iz prodaje stečajne mase slovenačkog preduzeća CPM, s kojim je pre sedam godina potpisan, a zatim raskinut ugovor za koncesiju auto-puta Banjaluka-Doboj i za koji je "Autoputevima" od stečajnog upravnika priznato potraživanje od 7,6 miliona evra.

Ministar saobraćaja i veza RS osvrnuo se i na najavu Turske o pomoći u izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, i dodao da postoje tri pravca koja treba da povežu Koridor 5C sa Koridorom 10.

- To je već eksploatisana ruta tri, koja povezuje Istočno Sarajevo, Pale, Rogaticu i Višegrad do Srbije, kao brzi put. Druga ruta je veza sa Koridorom 5C od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine i ruta devet a, koja podrazumeva auto-put između Doboja, Tuzle i Zvornika do Loznice - objasnio je Trninić..

KUĆICE

Ministar saobraćaja i veza RS najavio je da će najkasnije sledeće sedmice biti raspisan tender za uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice. Trninić je rekao da će uklanjanje koštati 1,5 miliona KM.

DUŽINA 340 KM

Koridor 5C treba da poveže Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Hrvatsku. Put na ovom koridoru je najznačajniji putni pravac u BiH koji prolazi od severa i reke Save do Jadranskog mora. Planirani auto-put kroz BiH će prolaziti dolinom reka Bosne i Neretve, a dužina puta koja planira da se izgradi u BiH je oko 340 kilometara. Ukupna dužina auto-puta sa Hrvatskom i Mađarskom je oko 700 kilometara.

novosti.rs

 

Dodik plaća novcem Vlade Srbije

Cela Bosna za istim stolom?

Dodik : Srbi da izadju iz institucija tužilaštva/Bratunac: Sramota do neba/ Majke Srebrenice: Ima božije pravde, jer Orić nije kriv

RS još bez glavnog revizora

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status/Mene tuže, a "Njujork tajms" ne

Narod da sazna šta se dešava u RS

Opoziciona 'Skupština naroda' u Banjaluci

Ivanić: Znao sam da referendum neće biti sproveden/ Dodik: Sve Ivanićeve odluke su bile štetne po državu i narod

Zemlja audija i bijede

Ni Dodik nije za referendum

Tenzije u RS: Opozicija i dalje preti blokadom!

Vlastima prete nove kritike sa Zapada

Radnici Željeznica RS-a zaprijetili radikalnim mjerama

Opozicioni juriš na Dodika

Dodik: O referendumu kasnije, da ne dođe do podela u RS

RS opterećena dugovima

Forin Afers: Sledeća meta Rusije na Balkanu je BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button