glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bunt av7777 zastave
DEKLARACIJE adis abeba bombardovanje basketasi sp mundijal sostar11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Migrante prebaciti u prihvatne centre na Zapadnom Balkanu!               

izvor: agencije  foto:                                                                               14.06.2018.

migranti8888 

Austrija, sa još nekoliko zemalja radi na planu rešavanja migrantskog problema, potvrdio je kancelar ove države Sebastijan Kurc, u izjavi državnoj televiziji ORF. Kako je objasnio, ključni potez u ovoj strategiji, koja je, kako ocenjuju pojedini zapadni mediji, najradikalnija do sada, jeste osnivanje centara za prihvat migranata U Evropi, ali van Evropske unije.

Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da osnuje takve centre. Upitan o tome, Kurc je lakonski odgovorio: "Videćemo". Osim Albanije, evropske države koje nisu u EU, jesu zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

Ideja je, dakle, da migranti iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka, naiđu na pruženu ruku, ali ne i na novu budućnost u Centralnoj Evropi.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić nije želeo da komentariše izjave austrijskog premijera o formiranju centra za migrante na obodu EU, ali je kratko rekao da ne očekuje bilo kakvo pogoršanje situacije u našoj zemlji.

Austrijski kancelar Kurc, konzervativac u čijoj je vladi i ekstremna desnica, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen, koji je o celoj priči progovorio pre nekoliko dana, nagovestio je otvaranje "zajedničkih centara namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU, ili kojima su odbijeni zahtevi za azil".

Nemačka kancelarka Angela Merkel se, međutim, otvoreno suprotstavila različitim pristupima migrantskoj krizi i načinima za njeno rešavanje. Nemački "Dojče vele" ukazuje na podelu unutar EU, ali i Nemačke po pitanju odgovora na migrantsku "invaziju". Na stranu Kurca i danskog kolege, stavio se i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU) sestrinske stranke demohrišćana Merkelove.

Bez obzira na to u kojoj zemlji će biti centar za migrante koji ne dobiju azil u EU, pozicija naše zemlje neće se promeniti - ona će ostati na migrantskoj ruti: jer, Balkan je od početka bio prirodna tampon zona, konstatuje Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

- Ovo će postati prostor na obodu EU, na kojem će se ljudi zadržavati duže vreme. Već sada u Srbiji ostaju mesecima. Svakodnevno ulaze iz Bugarske i Makedonije, a Hrvatska, Mađarska, a od prošle nedelje i Bosna, vraćaju nam migrante koje zateknu u svojim zemljama - kaže Đurović.

Nevoljnici su nam vraćeni iz susednih zemalja, a da nisu u njih ušle preko naše teritorije.

- Srbija treba da zadrži humani pristup, po kome je prepoznatljiva, ali mora sama da izgradi svoju politiku upravljanja migracijama, a ne da budemo deo politike nekog drugog iz regiona. Bolje je da ljude uvedemo u sistem, nego da ovde borave ilegalno i druže se sa krijumčarima. Oni će i dalje, uprkos ogradama, stremiti na zapad, samo će se sve teže probijati i sve duže ovde zadržavati - kaže Đurović.


U SRBIJI BAR 3.000 LjUDI

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno je nešto više od 2.500 ljudi, dok ih u celoj Srbiji ima nešto više od 3.000, kaže Vladimir Cucić. Radoš Đurović, međutim, tvrdi da ih van centara ima najmanje 1.000 više nego u sistemu.

 

 

Vučić: Ulicom se neće pritiskati Srbija

Građanski bunt zbog goriva/Cena goriva po ‘ukrajinskom scenariju’?

Vučić sa zvaničnicom UN o napadima na Srbe na Kosovu/Dačić sa Keit i Taninom o prisustvu Unmika na KiM

Fabrici: Nema zahteva da se promeni forma dijaloga Beograda i Prištine/Skot: Učešće SAD u dijalog o Kosovu zavisiće od drugih partnera

Faktor Plus: SNS na 55 odsto glasova, cenzus prelazi još samo SPS

Vučić: Ne vidim zašto se u nastavak dijaloga o Kosmetu ne bi uključile Rusija i Kina

Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda

Vučić: Uzajamna podrška Srbije i Azerbejdžana teritorijalnom integritetu

Rusija nije više jedini "kamen spoticanja" na Balkanu

Goran Trivan: Koordinaciono telo će se baviti stručnim delom ispitivanja posledica bombardovanja

Budućnost Balkana je u EU, ne postoji plan „B”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button