glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

kompjuteri
ZATVORENA-GRANICA_Batrovci_ skupstina88
ivanic6
rasim zeleznica nemanjici basket-juniori novak222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Pišem plan za opstanak Srba sa Vučićem

izvor: agencije       foto:                                                                                                                        07.08.2017.

mile 66 

Beograd i Banjaluka uskoro će formirati timove stručnjaka koji će dati svoj doprinos tekstu zajedničke deklaracije Srbije i Republike Srpske o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. Dokument bi trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i RS, a zatim će ga zvanično predstaviti predsednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Ovo otkriva prvi čovek RS, koji je u petak u Veterniku prisustvovao sastanku predsednika Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona, a na kojem se razgovaralo o neophodnosti donošenja zajedničke deklaracije:

- Cilj je da na početku ovog veka imamo dokument koji može da istrpi vreme koje dolazi, da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gde bili, kao orijentir za nacionalno i političko delovanje. Srbi prošli vek sa pravom mogu da proglase stradalačkim, što je opomena i obaveza da u narednim decenijama učinimo sve da izbegnemo nova stradanja i da istovremeno ojačamo naš nacionalni identitet i nacionalne države, RS i Srbiju.

U deklaraciji će, prema rečima predsednika Srpske, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i kako bi se zaštitile sve naše zajednice, bez obzira na to gde se nalazile, u regionu i čitavom svetu. Dodik kaže da dokument nije nikakva pretnja nikome, niti velikosrpski projekat:

- Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije. A šta je sa njihovim aspiracijama koje su bile usmerene ka tome da isteraju Srbe, kao što su ih iz Hrvatske isterali "Olujom", ili iz Sarajeva, u kojem je bilo 157.866 Srba po popisu iz 1991, a 2013. samo 1.333. Isterani smo i pobijeni na mnogim drugim mestima, imamo suvereno pravo da odlučujemo kao narod o svojoj sudbini, i deklaraciju treba posmatrati samo na taj način - kategoričan je predsednik Dodik.

I generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković najavio je da će se na deklaraciji, koja će biti svojevrsni nacionalni program, raditi u narednim mesecima.

Zamenik predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozdravlja inicijativu predsednika Vučića da se, kako kaže, pitanje gotovo dva miliona Srba u okolnim državama deklaracijom definiše kao jedan od državnih i nacionalnih prioriteta Srbije, i uz pomoć RS ustanove konkretne mere i aktivnosti za opstanak nacije:

- Očekujem da u uvodnom delu teksta bude naglašeno da Srbija poštuje teritorijalni integritet država nastalih od nekadašnje SFRJ, da je garant Dejtonskog sporazuma i da neće biti pomena o prekrajanju granica. Tako međunarodna zajednica neće imati argumenata da nam zameri bilo kakvu velikosrpsku politiku.

UZALUDNE NOTE HRVATSKOJ

Povodom ustaške ikonografije i uzvika "Za dom spremni", koji su i ove godine pratili koncert kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona u Slunju u subotu uveče, zvanični Beograd oštro je reagovao, ali nota Hrvatskoj ovoga puta neće biti upućena:

- Kome da pišemo note, imamo ih na stotine, bez ikakvog odgovora, a EU je gluvonema kada je Hrvatska u pitanju. Upozorili smo Zagreb da to ne radi, jer je to uvreda ne samo za žrtve "Oluje", nego i za sve žrtve ustaških zločina i za antifašističke vrednosti na kojima počiva EU. Danas je u Evropi to moguće samo u Hrvatskoj - rekao nam je prvi potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić.

novosti.rs

 

 

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

Sve više otpada na trpezama RS!

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button