glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

2017 EU9
eu5
parkinsonova
eu_9 popis6 vojska2 stefanek1

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Delo: EU da posveti više pažnje Z. Balkanu u 2017. zbog RUS

 

izvor : agencije  foto:

31.12.2016.

 

brisel 5LJUBLJANA - Evropska unija trebalo bi da bude otvorenija prema nestabilnim državama na Balkanu kako one ne bi dospele pod još veći uticaj Rusije, piše u današnjem izdanju ljubljanskog "Dela" koje ocenjuje da Srbiji politika prividnog održavanja ravnoteže prema EU i Rusiji "ne garantuje stabilnost".

U tekstu se ocenjuje da bi evropska perspektiva država u regionu koje još nisu ušle u EU trebalo da bude konkretnija.

"Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti širenja EU odrazila se u ponovnom buđenju ratne retorike iz 90-ih godina, kao i u opadanju interesa za ulazak u EU, kako među političkom elitom tako i kod običnim građanima", ocenjuje vodeći slovenački list, koji se poziva na slovenačke analitičare, prenosi Hina.

"Delo" navodi da "Zapadnom Balkanu treba posvetiti više pažnje ako se ne želi da on padne pod još veći uticaj Rusije" i dodaje da "pažnja treba da se usmeri prema BiH i srpskom entitetu u toj državi, kao i prema Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, gde su ruski uticaji već prisutni".

"Balkan neće biti na listi prioriteta (novoizabranog predsednika SAD) Donalda Trampa, što je možda dobro za (predsednika Rusije Vladimira) Putina, ali ne i za Srbiju kojoj politika prividnog održavanja ravnoteže prema EU i Rusiji "ne garantuje stabilnost", stoji u tekstu.

Slovenački list ocenjuje da Rusija na Balkanu ima svoje interese i "povećava svoj uticaj na balkanske narode, što ne znači automatski i da je to pretnja SAD i evropskim državama".

"Potezi EU na Balkanu u poslednjih 25 godina bili su usklađeni sa strategijom NATO i SAD, ali je pad moći Amerike zbog ekonomske krize uzrokovao probleme u Evropskoj uniji i njenim odnosima sa balkanskim državama", piše "Delo".

Navodi se da "Trump Balkanu neće posvećivati onoliko pažnje koliko bi to bio slučaj da je na predsedničkim izborima pobedila Hilari Klinton", ali da će NATO verovatno i dalje biti spreman na intervenciju "ako bi trebalo da se spreče međuetnički sukobi".

"Delo" ocenjuje i da je Evropska unija proteklih 20 godina za Balkan bila "šargarepa" za ostvarivanje američkih interesa.

 

Slovenci optimističniji u očekivanjima za 2017. godinu

Slovenci podigli ograde na dva prelaza sa Hrvatskom/Cerar: EU potrebna zajednička imigraciona politika/Plenković: Nema dramatičnog priliva izbeglica

Slovenija tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava

Nužna dalja podrška Zapadnom Balkanu za obustavu imigracije/Cerar za ukidanje pasoških kontrola na granici sa Austrijom/Vulin: Srbiji šest miliona evra dodatne pomoći za migrante

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis