glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ep_ haradinaj1 skupstina rs
Aleksandar Vucic dreamworks transplatacija kineski kulturni centar sale 111 srbija55555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Deklaracija BiH: Obustavite gradnju Pelješkog mosta

izvor: evn  foto: vn                                                                                 14.09.2017

peljesacki-most-nacrt

Posle žučne rasprave, BiH usvojila deklaraciju i uputila nove pozive EU i Hrvatskoj. Dokument prihvaćen posle tri kruga glasanja zahvaljujući poslanicima SDS

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su nakon žestoke rasprave o izgradnji Pelješkog mosta usvojili Deklaraciju o Pelješkom mostu u kojoj se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU da bez odlaganja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH. Isto tako, pozivaju se i da se hitno uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilateralnih rešenja u pogledu razrešenja granica na moru.

Od 39 prisutnih poslanika u Parlamentu BiH, za usvajanje deklaracije je glasalo 27, protiv je bilo 11, a jedan poslanik je bio uzdržan. Iz FBiH je za deklaraciju glasao 21 zastupnik, protiv je bilo pet. Iz RS je za usvajanje deklaracije glasalošest, protiv je bilo šest, a jedan je bio uzdržan.

Deklaracija je usvojena tek posle tri kruga glasanja jer u prva dva pokušaja glasanja nije postojala entitetska većina zato što je klub Saveza za promene na čelu sa SDS bio uzdržan. Treći krug glasanja zatražila je poslanica SDS Aleksandra Pandurević i u tom krugu glasanja je SDS promenio mišljenje i glasao za usvajanje deklaracije.

Priča o izgradnji Pelješkog mosta započela je još 2007. godine. Ipak, nakon deset godina Hrvatska je krenula u zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju mosta s delom pristupnih puteva. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 526 miliona evra. Hrvatska ovaj most planira da sufinansira sredstvima EU u iznosu od 330 miliona evra, odnosno 85 odsto, dok će preostalih 15 odsto finansirati vlastitim sredstvima.

Pelješki most biće dug 2.440 metara. Minimalni zahtevani plovidbeni profil ispod budućeg mosta iznosi 200 metara, što je razmak između stubova mosta, i 55 metara što je visina od nivoa mora do mosta.

Kroz taj prolaz prolaziće brodovi koji ulaze ili izlaze kroz Malostonski zaliv prema Neumu i tako more BiH neće ostati zagrađeno mostom, već će ostati otvoreno za brodove. Veća plovila će morati da se provlače ispod mosta uz pomoć remorkera a na taj način se sprečava udar velikih brodova o stubove mosta.

Rok završetka radova je tri i po godine, 42 meseca, od dana početka izgradnje. Most je planiran da traje sto godina.

BAKIR PROTIV ČOVIĆA

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je trenutnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića da je zloupotrebio ovlašćenje tvrdeći kako sa stajališta BiH nema formalno-pravnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta. Izetbegović je podsetio Čovića na službeni stav Predsedništva BiH iz 2007. godine po kojem je "BiH protiv izgradnje mosta do rešavanja otvorenih pitanja vezanih za identifikovanje morske granične crte između dve države".

novosti.rs

 

BiH pozvala Hrvatsku da ne iznosi paušalne izjave o terorizmu

Nove snage za nove izbore

Vučić i Zvizdić žele da podignu trgovinsku razmenu – Srbija iskren prijatelj BiH

'Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja'

Federacija dobija za projekte čak 500 miliona KM

Odnosi BiH i Hrvatske sve manje dobrosusjedski

Čović: Hrvatima predstavnike neće birati Izetbegović

Pelješački most kvari odnose Hrvatske i BiH

Vojna imovina moći će se knjižiti na državu BiH

Državljani arapskih zemalja sve više kupuju zemljište u BiH

Most koji razdvaja BiH i Hrvatsku

Odgovor na hrvatske mere

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button