glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ep_ dacic2 skupstina rs
Aleksandar Vucic dreamworks ana3333 kineski kulturni centar sale 111 srbija55555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

izvor: euractiv   foto:                                                                            14.09.2017

haradinaj1

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo pametan predlog o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, i dodao da je i na Kosovu potreban sličan dijalog. Govoreći o Zajednici srpskih opština, Haradinaj je naveo da će "biti realizovano sve što je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda Kosova". On je rekao i da će u fokusu njegove vlade biti poboljšanje životnog standarda svih građana Kosova, vraćanje poverenja u institucije i vraćanje poverenja među narodima.

Haradinaj je u intervjuu za jagodinsku televiziju Palma plus 14. septembra ocenio i da je dobro da narodi "između sebe razgovaraju".

"I dobro je da ne razgovaraju samo lideri, nego da i narodi između sebe razgovaraju. Diskusija treba svima nama", rekao je Haradinaj.

On je najavio da će fokus delovanja njegove Vlade biti poboljšanje životnog standarda svih građana Kosova, vraćanje poverenja u institucije i vraćanje poverenja među narodima.

"Od 1999. Kosovo ide svojim putem, a to je nezavisna Republika Kosovo i naš cilj je članstvo u Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama i NATO", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, vreme je da to svi razumeju na realan način.

"Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije su nas vratili 20 godina unazad i za to vreme mnogi su otišli napred. I za to je bitno i za Kosovo i za Srbiju i za ostale zemlje u regionu da ne gubimo vreme", izjavio je on.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Haradinaj je naveo da će "biti realizovano sve što je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda Kosova".

On je rekao da je "prema postojećem Ustavu Kosova u koji je ugrađen Ahtisarijev plan, predviđena asocijacija opština sa srpskom većinom", dodajući da je "Ustavni sud Kosova osporio deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština".

"Trenutno ne znam gde su razlike i nisam se time još bavio. To jeste nešto što je bivši premijer Kosova potpisao u Briselu, ali je Ustavni sud to osporio", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da "nema kapacitet da radi van Ustava", dodajući da "Kosovo nije potpisalo u Briselu nešto sa ciljem da to ne implementira".

"To nije osporila politika, nego Ustavni sud Kosova, koji je za nas stariji od Brisela", rekao je Haradinaj.

On je ocenio da je sud za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova diskriminatorski prema Kosovu, a da su priče o njemu kao ratnom zločincu prevaziđene.

"Rat na Kosovu je bilo tragično vreme. Ja sam bio borac sa oružjem u ruci i ne stidim se toga. Glavni tužilac Haškog tribunala me osam godina jurio. Rezultat znate", rekao je on.

Haradinaj je rekao da su teški zločini poput ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku, dece u Goraždevcu, dizanje autobusa u vazduh kod Podujeva, sramota i za Kosovo i za međunarodnu zajednicu pošto se ne zna ko je odgovoran za ta ubistva.

"Za mene je bitno da danas, nakon naše tragične istorije, imamo pozitivinu energiju između Srba i Albanaca i da mi svi ciljamo EU, ali da svako na svojoj teritoriji upravlja", rekao je Haradinaj.

On je rekao i da je bitno da postoji međusobno poštovanje. "Ako Beograd poštuje Kosovo, ja sam spreman da poštujem Beograd i Srbiju i sve vrednosti srpskog naroda. Ali ono što je realnost to je nezavisna Republika Kosovo", kazao je Haradinaj.

 

 

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

Amerika i Nemačka se direktno uključuju u pregovore Kosova i Srbije?

EU: Priština hitno da formira vladu/Vučić: Ne verujem da će Priština ispuniti dogovore

Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

EULEX, EU i ambasade: Poboljšati proceduru izbora sudstva na Kosovu

Bez konstituisanja Skupštine Kosova, šesti put/Haradinaj hoće veliku koaliciju

Haljiti: Imamo većinu, Veselji će biti predsednik skupštine/Server: Vlada sa 61 glasom nije formula za stabilnost

Još jedan bezuspešan pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova

Taoci srpskih dokumenata

Institucionalna kriza na Kosovu usporava Specijalni sud

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button