glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Alijansa dodik888 mediji1
pasosi izbori888 ekologija2 leto pankov novak0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU pozvala Vladu Kosova da povuče carine/Vučić: Nema dijaloga dok Kosovo ne povuče veće carine 

izvor: agencije  foto:                                                                                                           09.11.2018.

eu888

EU pozvala Vladu Kosova da povuče carine

Evropska Unija očekuje od kosovske strane da preduzme korake kako bi se omogućio nastavak dijaloga na najvišem politčkom nivou. Ovo su za RSE objasnili zvaničnici upućeni u proces u svetlu sinoćnje najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se neće sastati sa kosovskim kolegom Hašimom Thačijem, dok su na snazi mere kosvoske vlade o tarifama na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema našim izvorima, ovo pitanje je bila dominantna tema u toku sinoćnjeg susreta dvojice predsednika. Stoga, kako su potvrdili EU izvori, naredni susret na predsedničkom nivou će zavisiti od postupaka vlade u Prištini oko tarifa na uvoznu srpsku robu.

EU sa druge strane ponovo je ponovo pozvala kososvku vladu da povuče odluku.

“gMi smo jasno dali do znanja da je odluka kosovske vlade, kršenje obaveza Kosova koje proizilaze iz CEFTE. Mi jasno očekujemo od Kosova da povuče ovu meru. Ova mera potcenjuje regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”h, poručila je Maja Kocijančić, portparolka EU.

Osvrćući se na poslednju predsedničku rundu koja je održana u četvrtak uveče, Kocijančić je potvrdila da su dva predsednika, Vučić i Tači, složili da ostanu u “gkonstantnom kontaktu u narednim danima”h.

Inače, sinoćnji susret se završio bez konkrtenih rezultata. Predsednik Srbije, Aleksnadar Vučić je na kraju susreta izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, “gali pre toga neko (Priština) mora da se ponaša odgovorno”h.

Vučić: Nema dijaloga dok Kosovo ne povuče veće carine

"Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo ispune svoje obaveze iz dijaloga, s obzirom na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa između njih i konkretnih izgleda za njihove težnje ka EU", navodi se u saopštenju nakon zajedničkog sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine,

Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da "nema dijaloga dok Kosovo ne povuče odluku o carinama od 10 odsto."

Vučić je izjavio kako "je Srbija uvek spremna za dijalog, ali pre toga neko mora da se ponaša odgovorno, da ispunjava svoje obaveze, da ne preti Srbima slanjem vojske, da ne uvodi nove tarife suprotno CEFTA sporazumu, jer ako ste u stanju da rušite sporazume, ne samo i prema Srbiji, nego i BiH, koje ste potpisali pre deset godina, pa šta ste onda u stanju da poštujete."

"Gde je Srbija potpisala da je će da se bori za priznavanje nezavisnosti Kosova ili da neće da se bori protiv toga", pitao je Vučić nakon sastanka.

Kaže da su spremni da razgovaraju o mnogo stvari, ali da prvo moraju da vide "šta je to što će Srbija da dobije, a tek kada to vidimo onda ćemo da razgovaramo o svemu ostalom."

"Od bilo kakvog sporazuma smo miljama, miljama daleko", naglasio je.

Na pitanje da prokomentira stav Srpske pravoslavne crkve da po svaku cenu treba čuvati suverenitet Srbije na Kosovu, odgovorio je: "Sad ne mogu da govorim i neću da govorim o tome, to ću da govorim pred našim medijima, ne mogu da govorim o tome pred albanskim medijima."

Hašim Tači je, nakon sastanka, poručio kako sastanak nije bio lak.

"Radi se o teškim temama, ali interes obe zemlje je da se dijalog završi sa dogovorom koji osigurava obostrano priznanje."

Pozvao je sve stranke na Kosovu da ga slede u ovom procesu.

"Čekamo kako će se stvari odvijati, ali mogu reći da je situacija izazovna. Bilo bi dobro da se sve političke partije na Kosovu ujedine, jer je ovo istorijska šansa da osiguramo priznanje Kosova od strane Srbije", izjavio je Tači nakon sastanka.

"Ja imam svoje rezerve, znam da će biti teško i male su šanse za dogovor, ali moramo da radimo. Diskurs Srbije na ovom sastanku bio je agresivan i arogantan, ali diskurs delegacije Kosova bio je izbalansiran", zaključio je Tači.

Dopisnica RSE iz Brisela Gjeraqina Tuhina javlja kako je Tači bio nešto manje optimističan nakon završetka sastanka.

Nakon zajedničkog sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, EU je izdala saopštenje.

"Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo ispune svoje obaveze iz dijaloga, s obzirom na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa između njih i konkretnih izgleda za njihove težnje ka EU", navodi se u saopštenju.

Također se dodaje da je "Federika Mogerini u svojim razgovorima sa predsednicima naglasila potrebu da Kosovo i Srbija osiguraju okruženje pogodno za dijalog i da se uzdrže reči, akcija i mera koje su suprotne duhu normalizacije."

"Oni su razgovarali o neophodnim koracima za napredak i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu u narednim danima kako bi pratili primenu dogovorenog na današnjem sastanku", zaključeno je u saopštenju.

Ranije je održan bilateralni sastanak Frederike Mogerini sa kosovskom delegacijom, a nakon toga sa predstavnicima iz Srbije.

Kosovski predsednik Hašim Tači se pre početka susreta sa Mogherini obratio novinarima i ocenio da se obe strane nalaze u “gkonačnoj fazi u pokušajima da se postigne sporazum između Kosova i Srbije”h.

Najavio je još jednu tešku rundu.

“gSveobuhvatni sporazum podrazumeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija. Znam da neće biti lako. Ima velikih poteškoća i prepreka i sučeljavanja, ali je postizanje sporazuma najbolja mogućnost da naše zemlje i naši narodi krenu ka evropskoj perspektivi. Zato ćemo se maksimalno angažovati da približimo stavove u interesu postizanja sporazuma”h, rekao je Thači.

Očekuje se da će se na sastanku potvrditi spremnost Srbije i Kosova da intenziviraju rad kako bi postigli pravno-obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji što je presudno za evropske puteve obe zapadnobalkanske zemlje.

Kako su objasnili zvaničnici upućeni u proces, od ovog susreta se očekuje da predsednici Vučić i Tači odrede ritam pregovaračkog procesa u završnoj fazi dijaloga. Naime, iako je intenzivirana faza najavljivana i ranije, ovo je prvi put da evropska strana najavljuje održavanje sastanaka svake nedelje.

Prema navodima evropskih izvora, ovi učestali nedeljni susreti ne moraju da uvek budu na predsedničkom nivou, pošto se očekuju rasprave i na nivou eksperata.

Bez obzira na zastoj u pregovaračkom procesu kabinet visoke predstavnice EU, Frederice Mogherini i dalje ima ambiciju da okonča proces najkasnije do početka naredne godine, tako što će Priština i Beograd postići legalno-obvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

 

 

EU u Prištini: Nema datuma za viznu liberalizaciju

Cena kosovske vojske

Da li su UNMIK-u odbrojani dani?

NATO: Za Oružane snage Kosova potrebne ustavne promene

EP glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova

Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv

Tači: Na kraju dijaloga medjusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN

Tači i Han u sredu u Preševskoj dolini

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

Kosovo pred teškom političkom krizom

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button